Före detta chef på Sveaskog häktad - misstänks ha svindlat arbetsgivaren på miljonbelopp

En före detta mellanchef på statliga Sveaskog misstänks ha svindlat till sig minst tre miljoner kronor från bolaget. Sedan månadsskiftet sitter han häktad i Örebro. Ytterligare två personer är misstänkta i samma ärende, skriver Nerikes Allehanda.

Husrannsakan behövde förlängas med tre arbetsdagar - så många värdeföremål måste beslagtas från den misstänktes gård. Foto: Mostphotos

Svindlerierna misstänks ha pågått i över fyra år, mellan 2018 och 2022. I september 2022 upptäckte och polisanmälde Sveaskog brotten. Då hade personen i fråga precis sagt upp sig för att börja på ett nytt arbete. Skogschefen hade bland annat inköpsansvar i bolaget och misstänks ha missbrukat förtroendet rejält. Nerikes Allehanda skriver att källor uppger att chefen ska ha köpt in värdeföremål till sig själv, men låtit arbetsgivaren betala genom så kallade luftfakturor. Inköpen har bestått av bland annat drönare och lagerhyllor. 

Mannen misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Brottsrubriceringen kan komma att ändras under utredningens gång. 

Polisen har genomfört en omfattande husrannsakan på mannens gård. Flera lastfordon har använts för att få med sig alla bevisföremål till polisens förvar. 

I ett mail till NA skriver Sveaskogs presschef Nadja Jaber att härvan har fått Sveaskog att se över sina kontrollsystem.

− Vi har efter att vi upptäckte och polisanmälde oegentligheten förbättrat våra rutiner och kontrollsystem ytterligare. Vi bistår nu polisen i deras arbete, men kan inte kommentera vidare med hänsyn till den pågående förundersökningen.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 09 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste