Timmerbilen som lastar dubbelt

Den är 45 meter lång och lastar närmare 100 m3fub, drygt dubbelt så mycket som en vanlig timmerbil. Den specialbyggda timmerbilen används på Holmens industriområde vid Bravikens sågverk. Syftet är effektivare och miljövänligare transporter.

Med fullt lass ryms nästan 100 m3fub på den specialbyggda timmerbilen. En vanlig timmerbil lastar cirka 45 m3fub. Foto: Kollberg & Karlsson

Timmerbilen används av Holmen för att transportera timmer mellan tågterminalen och Bravikens Sågverk på bolagets industriområde i Norrköping. Bilen ägs av Julita Åkeri som även har utvecklat konceptet.

− Den dubblerade lastkapaciteten innebär att lastentreprenören klarar av att göra samma uppdrag med färre personal och på kortare tid än tidigare. Antalet rundor och därmed antalet körda kilometer har halverats, vilket är bra för miljön och ett steg i att minska vårt CO2-utsläpp, säger Elin Jaldeland, logistik- och leveransspecialist på Holmen Skog, i en kommentar på Holmens hemsida.

Timmerbilen har använts sedan hösten 2023 och får endast köra inom Braviken-kombinatet på utvalda och anpassade körvägar med väl tilltagna kurvor och bra sikt. För att stabilisera och öka säkerheten på lasten har de vanliga stöttorna ersatts av rejälare stöttor, liknande de som sitter på tågvagnar.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste