Historiskt stor utdelning från Landshypotek Bank

Styrelsen i Landshypotek Ekonomisk Förening föreslår en utdelning på 244 miljoner kronor till kunderna i Landshypotek Bank som lånar till jord- och skogsfastigheter.  

Styrelsen i Landshypotek Ekonomisk Förening föreslår en historiskt stor utdelning till jord- och skogsbrukare över hela landet. Foto: Landshypotek Bank

Beslutet tas på föreningsstämman den 7 maj med planerad utbetalning under samma månad. Årets starka utdelning beror på bankens utveckling de senaste åren, men förslaget till rekordutdelning kommer av ett exceptionellt 2023, skriver Landshypotek Bank i ett pressmeddelande.  

Exeptionellt år

– Det känns fantastiskt bra att så här märkbart och direkt i pengar kunna ge tillbaka till våra ägare. Särskilt i en så speciell och osäker tid, där vi agerar på många sätt för att skapa trygghet. Utdelningen är en bekräftelse på styrkan i bankens långsiktiga strategi som under flera år fokuserat på stabilitet och tillväxt. Vår tidigare utlåningstillväxt och nuvarande inlåningstillväxt gav ett rekordresultat på banken 2023. Det var ett exceptionellt år som ger möjligheter för föreningsstyrelsen att föreslå en unikt hög utdelning, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank. 

Rekordutdelning

Årets utdelningsförslag sticker ut enlig Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening:  

– Landshypotek är en central del av lantbruks-Sverige, där en del av styrkan är vår cirkulära affärsmodell. Vi har över tid kunnat hålla en god utdelning till våra medlemmar. Närmare en kvarts miljard kronor direkt till svenska lantbrukare är ett betydelsefullt bidrag till lantbrukarna och lantbruks-Sverige, särskilt välkommet i denna tid, säger Per-Olof Hilmér och fortsätter:  

– 2023 var ett exceptionellt starkt finansiellt år för vår bank, vilket nu möjliggör förslaget till rekordutdelning till medlemmarna. Vi är samtidigt medvetna om det exceptionella med det gångna året och att överskottet och utdelningen även framöver kommer att variera. 

Landshypotek Bank ägs av jord- och skogsbrukskunderna. Bankens vinst återinvesteras i verksamheten, stärker bankens kapital och delas ut till ägarna, dvs kunderna som lånar till sina jord- och skogsfastigheter. Med utgångspunkt i Landshypotek Banks starka resultat för 2023 föreslår styrelsen i ägarföreningen, Landshypotek Ekonomisk Förening, nu att 244 miljoner kronor delas ut. Det motsvarar 12 procent på varje medlems ekonomiska insats i föreningen. Alla kunder som lånar till jord och skog har en insats, och får därmed utdelning. Det är den högsta utdelningen i Landshypoteks historia. Föregående år var utdelningen 180 miljoner kronor, motsvarande 9 procent på medlemsinsatsen. 

Källa: Landshypotek Bank 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste