Ministern försvarar skogsutredningen: ”Vi vill ha mer skogsindustri”

Skogsutredningen som sjösattes i början av februari har kritiserats av bland annat miljöorganisationer, som menar att produktionsmålen gynnas mer än miljömålen. I en intervju med Dagens Nyheter slår klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tillbaka mot kritiken.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger i en intervju med Dagens Nyheter att en större skogsindustri hade gynnat både klimatet och den svenska ekonomin. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Centralt i den nya skogspolitiska utredningen är ett önskemål om att produktionen av skogsråvara ska öka. Det ska avverkas mer skog i Sverige. Till DN säger Romina Pourmokhtari att utredningen handlar om att främja bioekonomin, som hon menar behöver balanseras mot klimatnyttan. 

− Det finns en väldigt förenklad, svartvit bild av att skogsindustri ger mindre skog. Men det stämmer inte. Arealen skog har ju vuxit tack vare vår skogsindustri.

Mer skogar i Sverige

EU kräver att Sverige kraftigt ska öka sin kolinlagring. Ökad avverkning leder enligt vissa till minskad kolsänka. Ministern får frågan om hur hon anser att det går ihop.

− Vi behöver ha en sund ålder i våra skogar för att främja klimatnyttan. Vi behöver också ha en bioekonomi där Sverige bidrar till att skapa pappersprodukter som ska ersätta plast runt om i hela Europa, på grund av annan lagstiftning som vi också har beslutat om. 

− Det finns ett värde i att ha gamla skogar, men det finns också en fantastisk utveckling där våra skogar har vuxit tack vare vår bioekonomi. Det vill vi ska fortsätta – vi vill ha mer skogar i Sverige, inte mindre, och därför vill vi också ha mer skogsindustri och inte mindre, säger klimat- och miljöministern till DN.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste