Svenskt pilotprojekt förädlar skogsplantor – ”skalan är världsunik”
Umeåbaserade SweTree Technologies driver ett pilotprojekt som ska resultera i en fabrik för produktion av förädlade skogsplantor med en årlig kapacitet på 20 miljoner plantor. Pilotprojektet är nu inne i slutskedet och företaget behöver utöka personalstyrkan.
− 2025 är planen att börja bygga en fullskalig fabrik som kan producera 20 miljoner plantor per år och nu stärker vi vårt team så vi är redo för nästa steg, säger SweTree Technologies vd Christofer Rhén i ett pressmeddelande.
Bolagets verksamhet är innovation och utveckling inom bioteknologi för att utveckla framtidens träd. Genom ny teknik är målet att förbättra produktiviteten och prestandan hos träd och skapa bättre träegenskaper för skogsbruk och fiber- och biomassaindustrin.
Pilotanläggningen för industriell automatiserad produktion av granplantor med så kallad SE-teknik (Somatisk Embryogenes), började byggas i Umeå 2019. Tekniken går ut på att ett enskilt frö kan ge upphov till en mängd embryon som sedan odlas till nya plantor. Idag produceras cirka 100 000 plantor per år i pilotanläggningen. Målet är att 2025 ta beslut om och börja bygga en storskalig, industriell plantproduktionsanläggning.
− Vi har utvecklat det här under en lång tid och skalan vi gör det i är världsunik. Vi är i en väldigt spännande fas då vi nu är i slutändan av piloten och har börjat med fabriksförberedelser. Därför söker vi nu en senior forskare inom SE samt en lab/forskningsingenjör till vårt team, säger Christofer Rhén.
Fakta: Pilotprojekt om SE-plantor
SweTree Technologies driver projektet tillsammans med Stora Enso, Sveaskog, Södra och Holmen. Planen är att skogsbolagen kommer att äga den första fabriken gemensamt och bestämma var den nya fabriken kommer att ligga.
Det nuvarande projektet rör granplantor, men SweTree vill utveckla processen även för andra trädslag, både i Norden och globalt.