Stöd till entreprenörer ska minska förarbristen

Det råder brist på skogsmaskinförare i Sverige och dessutom beräknas hela 40 procent av landets skogsmaskinförare gå i pension inom tio år. Norra Skog har tagit fram ett åtgärdspaket som ska lindra förarbristen i skogen.  

Norra Skog hoppas att fler skogsentreprenörer får upp ögonen för deras stimulanspaket som kan göra det lättare att ta emot praktikanter och nyanställa skogsmaskinförare. Foto: Mostphotos 

För att öka tillgången på skogsmaskinförare gäller det att stärka entreprenörer som är verksamma idag, men också att locka fler unga till branschen. Norra Skog har tagit fram ett stimulanspaket som riktar sig till entreprenörer som har ett längre samarbete med Norra Skog. Paketet är indelat i tre delar: APL-stöd, nyanställningsstöd och metodikstöd.

APL, arbetsplatsförlagt lärande, innebär enkelt förklarat praktik, vilket ingår i många yrkesförberedande utbildningar. 

− Vissa entreprenörer väljer att inte ta emot praktikanter. Det kan vara svårt för mindre företag att känna att de kan vara en bra praktikplats samtidigt som maskinerna alltid måste rulla. Vårt APL-stöd innebär att vi stöttar entreprenören ekonomiskt för varje dag de har en praktikant på plats, säger Oscar Jakobsson, flödeschef på Norra Skog, till Norra Skogs hemsida.

Behövs 600 nya förare per år

Nyanställningsstödet kan nyttjas om en entreprenör anställer en person som antingen är nyutexaminerad eller har gått en vuxenutbildning och bytt bransch. 

− Entreprenören kan få nyanställningsstöd under sex månader. Stödet är rörligt och baseras på hur mycket den totala arbetsgruppen producerar, men det täcker upp till 50 procent av lönen, säger Daniel Larneback, produktionskoordinator på Norra Skog. 

Det tredje stödet, metodikstödet, kan nyttjas av en entreprenör som anlitar en metodikinstruktör, någon som kan hjälpa arbetsgruppen att förbättra sina körsätt. 

Norra Skog skriver att en undersökning från Skogforsk visar att skogsbranschen behöver anställa 600 maskinförare per år för att uppfylla behoven. Man hoppas nu att åtgärdspaketet ska hjälpa en bit på vägen.

− Vår största utmaning i nuläget är att det kan avverkas i samma takt som vi köper virke så att skogsägaren inte behöver vänta för länge för att få sitt virke hugget – och för att hålla industrierna igång. Avverkningskapaciteten är inte en unik utmaning för oss utan ett branschproblem, säger Oscar Jakobsson.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste