Vida investerar i sågverk

Skogsförädlings­koncernen Vida investerar för att utöka produktionen på sågverket i Hjältevad från 300 000 kubikmeter/år till 420 000 kubikmeter/år. 

 

På Vidas sågverk i Hjältevad i norra Småland sågas och hyvlas grantimmer från småländska höglandet till konstruktionsvirke. Idag är 88 personer anställda vid sågverket. Måns Johansson, vd för Vida, menar att investeringen visar att Vida tror på Hjältevad som plats. Foto: Martina Wärenfeldt/Vida AB


− Jag är väldigt glad över att vi tagit detta beslut vilket stärker oss i östra Småland tillsammans med våra sågverk i Vimmerby och Mörlunda. Med denna investering tycker jag att vi på ett fantastiskt sätt visar att vi tror på trä som framtidens råvara och på Hjältevad som plats, säger Måns Johansson, vd på Vida AB i ett pressmeddelande. 

Satsningen innehåller bland annat ett nytt hyvleri, som beskrivs som en högkapacitetsanläggning med den senaste tekniken. Investeringen rymmer också panna, magasin och virkestorkar och kommer landa på knappt 700 miljoner kronor. 

Bygget av hyvleriet påbörjas under våren 2024 och hyvleriet beräknas vara i full produktion 2026. Med investeringen följer också rekrytering av personal, eftersom man går upp ytterligare ett skift.

Vidakoncernen har cirka 1500 anställda på 24 produktionsanläggningar, varav tolv är sågverk. Produktionen är i huvudsak inriktad på konstruktionsvirke för olika marknader över hela världen.

 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 03 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste