Markskoningsgruppens grundare prisas

Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 200 000 kronor har tilldelats Niklas Lundberg, 29, som grundade och driver Markskoningsgruppen. Bolaget erbjuder tjänster inom skonsamt och hållbart skogsbruk.

Niklas Lundberg från Söderköping har tilldelats Anders Walls landsbygdsstipendium för arbetet med sitt företag Markskoningsgruppen. – Det är uppmuntrande att få en så fin utmärkelse. Det är en bekräftelse på att man gör något bra och även våra kunder får ett kvitto på att vi är ett bolag att lita på, säger han. Foto: Anders Walls Stiftelse

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, som utser stipendiaten, skriver i sin motivering att Niklas Lundberg har utvecklat företaget på ett kreativt, målmedvetet och ekonomiskt hållbart sätt och skapat ett tjugotal lokala arbetstillfällen. Markskoningsgruppen, som grundades 2013, erbjuder tjänster inom naturvård, skogs- och trädvård, logistik och köp av skogliga produkter. 

Bolaget har en tillväxt sedan 2019 på 398 procent. Omsättningen 2023 var närmare 40 miljoner kronor och målet är att öka omsättningen till 100 miljoner kronor år 2025.

− Jag är ingen handbromsföretagare. Redan i grundskolan visste jag att jag skulle starta företag, säger Niklas Lundberg i ett pressmeddelande.

Tidig som gallringsentreprenör

Verksamheten startade med tjänster som inte krävde några större investeringar, som skogsplantering och arbete med röjsåg och motorsåg. 2014 köpte Niklas Lundberg sin första skogsmaskin, en Terri 34 kombimaskin för gallringsuppdrag. 2016 tog han in sina första anställda. 

− Jag var bland de första i landet med gallringskonceptet på entreprenadnivå. Vi erbjuder våra kunder ett mer långsiktigt brukande av skogen, vilket ger betydligt smalare stickvägar, lägre marktryck och möjlighet att bevara fler stammar än med stora skogsmaskiner. Efterfrågan har varit stor och jag har upplevt att det funnits ett stort behov av en aktör som lyssnar på vad kunderna efterfrågar, men som framför allt också tror på konceptet, säger han.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste