Oklarheter kring cirkulär insatsvara hos gödseltillverkare

Cinis Fertilizer har säkrat leveranser av insatsvaror för produktionsstart. Men det är oklart om natriumsulfatet kommer vara ”cirkulärt”.

Northvolts förseningar har påverkat leveranser till Cinis, men företaget har säkrat leveranser av insatsvaror och förväntas från och med februari ta emot leveranser till deras anläggning i Örnsköldsvik. Foto: Carolina Wahlberg

I sin granskning från förra veckan skrev Dagens Industri (Di) att förseningarna hos Northvolt gör att leveranserna av restprodukter från batteritillverkaren har uteblivit i betydande omfattning. Något som påverkar gödseltillverkaren Cinis Fertilizer (Cinis), som beskriver sig producera ”världens mest miljövänliga mineralgödsel genom innovativ upcykling”.  

På sin hemsida skriver Cinis att företaget producerar ett vattenlösligt kaliumsulfat genom att återvinna restprodukter från massaindustrin och elbilsbatteriindustrin:  

”Kaliumsulfatet produceras på ett cirkulärt sätt med hjälp av fossilfri elektricitet. Produktionen har inte några farliga biprodukter. Detta resulterar i ett kaliumsulfat som inte bara förbättrar skördens storlek och smak, utan också minskar ditt CO2-avtryck.” 

Säkrat leveranser

Enligt Di:s granskning kom Cinis inte med något besked om hur företaget skulle få tag på natriumsulfat som uppstått som restprodukt och därmed är cirkulärt. Och detta nämns inte heller i det senaste pressmeddelandet från företaget den 22 januari. Di skriver att de har sökt Cinis för en kommentar. 

I pressmeddelandet skriver Cinis att företaget säkrat leveranser av insatsvaror för produktionsstart enligt plan och för full produktion under resten av året.  

De skriver även att förseningarna hos deras samarbetspartnern Northvolt inte påverkar bolagets planerade produktionsstart eller produktionsvolymerna för 2024, då bolaget har överenskommelser med kompletterande leverantörer av insatsvaran natriumsulfat. 

Komplement till Northvolth

– För att säkerställa planerade produktionsvolymer under helåret 2024 har vi aktiverat våra överenskommelser med befintliga och nya leverantörer såväl i Sverige som internationellt. Dessa leverantörer av natriumsulfat kompletterar de volymer vi får från Northvolt. Från och med februari månad tar vi emot leveranser av insatsvaror till vår anläggning i Örnsköldsvik, säger Jakob Liedberg, grundare och vd Cinis, i pressmeddelandet.  

– Vi har mycket goda relationer med Northvolt och flera andra leverantörer av restströmmar från olika sektorer, inklusive massaindustrin, och jag ser fram emot att äntligen kunna starta vår produktion av miljövänligt kaliumsulfat, fortsätter Jakob Liedberg. 

Restprodukt från massaindustrin

Cinis har uppgett för Di att det inte är aktuellt att använda insatsvaror från massabruk till att börja med. Enligt Cinis har massabruken inte tillräckligt starka ekonomiska skäl att hantera askan på andra sätt, eftersom de har tillstånd att släppa ut den i Östersjön. 

När Cinis noterades och ansökte om miljötillstånd för fabriken, meddelade företaget att man planerade att använda ESP-aska. Det är en restprodukt från massaindustrin som huvudsakligen innehåller natriumsulfat och behandlas med en metod som är skyddad av ett eget patent.

I Cinis ansökan om miljötillstånd lyftes närheten till massaindustrin fram som en viktig parameter och man underströk att askan nu skulle bli en resurs i stället för avfall.

En konsekvens av Di:s granskning var att Cinis aktiekurs sjönk med 12 procent förra fredagen, men den har återhämtat sig lite med en ökning på 3,6 procent under måndagen. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste