Positiva tongångar efter von der Leyens besök

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Stockholm i fredags för att prata skog med Sveriges och Finlands statsministrar. Besöket var viktigt, säger Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffade bland andra Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman under sitt besök i Stockholm i förra veckan. Foto: Skogsindustrierna

− Att fasa ut de fossila utsläppen är helt avgörande för att lyckas med EU-kommissionens ambition att göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent. Skogsindustrin är en viktig aktör för att kunna nå det, liksom för stärkandet av EU:s konkurrenskraft och oberoende, säger Beckeman.

Ursula von der Leyen hann under sitt endagarsbesök med att besöka Stora Ensos innovationscenter för biomaterial i Nacka, tillsammans med Ulf Kristersson och Finlands statsminister Petteri Orpo. De fick en rundvandring i laboratoriet där lignin-baserade material utvecklas för batterianoder och även en presentation om förnybara trämaterial.

− Ursula von der Leyens besök hos ett av våra medlemsföretag visade på innovationskraften i industrin och den stora potentialen i skogens produkter, säger Viveka Beckeman.

von der Leyens besök kom efter en inbjudan från Sveriges och Finlands regeringschefer, som ville lyfta frågan om skogsindustrins betydelse i norra Europa. 

− Skogen är en fantastisk resurs med flera funktioner. En hållbar utfasning av det fossila behöver ske genom en konstruktiv dialog. Det här initiativet från Sveriges och Finlands statsministrar är ett viktigt led i det, säger Viveka Beckeman.  

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste