Snart dags för björksådd på Södras plantskola

Södras arbete med att få fram förädlade björkplantor har hittills gett goda resultat. Planen är att så in björkfrön på plantskola under våren 2024 och att våren 2025 kunna erbjuda björkplantor på marknaden.

Södra ser en ökad efterfrågan på olika trädslag bland svenska skogsägare och tror att satsningen på björkplantor ligger rätt i tiden. Foto: Södra

För drygt sex år sedan startade Södra och Svenska Skogsplantor en björkfröodling i ett nytt växthus vid Södras plantskola i Falkenberg med syfte att möta skogsägarnas efterfrågan på björkplantor. Man ville få fram förädlat björkfrö till odling av plantor med egenskaper som hög tillväxt, raka stammar och finkvistigt virke. 

− Vi såg en vikande tillgång på björkfrö samtidigt som fler och fler skogsägare började intressera sig för björk. Därför beslutade vi att testa att odla fram fröer på egen hand. Efter några år av intensivt arbete och stort engagemang bland medarbetarna, är det glädjande att vår satsning så snabbt har visat sig vara framgångsrik, säger Magnus Petersson, skogsbrukschef på Södra i ett pressmeddelande.

Under våren 2025 kommer de förädlade björkplantorna att finnas tillgängliga på marknaden, enligt Södra. Foto: Södra

På marknaden 2025

Enligt Södra ska björkfröna sås in på plantskolan under våren 2024 och ett år senare kommer det finnas björkplantor med goda egenskaper till salu.

− Björkplantor är en snabb och rolig produkt att jobba med och redan våren 2025 räknar vi med att ha många björkplantor klara för försäljning. Vi har nu en modell och en metodik för hur vi vill jobba med björkfröodling och vi tror att det finns möjlighet att skala upp produktionen framåt, säger Johan Henriksson, odlingschef i Falkenberg. 

Björkfröodlingen i Falkenberg ägs av Södra och Sveaskog. Södra driver och förvaltar, och Sveaskog står för halva kostnaden och får också halva fröskörden. Björkklonerna som används till fröodlingen kommer från Skogforsks förädlingsarbete.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste