Första nationella målet för ökad hållbar tillväxt i skogen

Tillväxten i skogen ska öka med 25 till 35 procent till år 2100. Det menar Skogsstyrelsen som för första gången presenterar ett förslag på ett nationellt mål i skogskubikmeter för hur mycket mer skogen ska växa. 

Den årliga nationella tillväxten i skogen ska ha ökat betydligt till nästa sekelskifte, enligt Skogsstyrelsens nya förslag. Foto: Pär Andersson

Den årliga bruttotillväxten i skogen har de senaste åren legat på cirka 101 miljoner skogskubikmeter. Enligt det nya förslaget ska den årliga bruttotillväxten av trädbiomassa på virkesproduktionsmark vara 110 miljoner skogskubikmeter år 2050 och 130 miljoner skogskubikmeter år 2100. 

Bedömningen görs under förutsättning att virkesproduktionsmarken utgör cirka 75 procent av den produktiva skogsmarken.

− En precisering av produktionsmålen i skogen har länge saknats. Det är viktigt att det här förslaget fastställs på politisk nivå för att skapa tydliga förutsättningar och långsiktighet, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

− Att komplettera miljökvalitetsmålen med ett förslag på ett mål för hållbar tillväxt i de svenska skogarna, kan stärka skogens möjligheter att bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling och även bidra till en växande bioekonomi, ett ökat kolupptag och nya drivkrafter för skogsägare att utveckla sitt skogsbruk, fortsätter han. 

Vill ge långsiktig stabilitet

Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen, tycker att balansen mellan miljömålen och produktionsmålen förbättras nu när det finns nationella mål även för tillväxten. Foto: Veronika Lax

I rapporten skriver Skogsstyrelsen: ”Regeringen anser att ökad hållbar tillväxt är viktigt för den svenska skogsnäringens framtida konkurrenskraft, för en växande resurseffektiv och cirkulär bioekonomi samt för klimatpolitiken både genom att den växande skogen utgör en kolsänka och genom att skogsråvaran möjliggör substitution av fossila material. Ett politiskt fastslaget mål bedöms också kunna ge förutsägbarhet för skogsnäringen att långsiktigt planera för nya investeringar och verksamheter genom att signalera en politisk viljeriktning om betydelsen av en nationell tillgång till skoglig biomassa”. 

Den exakta tillväxtökningen beror på hur stor del av skogsmarken som används för virkesproduktion och hur stor del som avsätts för naturvård. Skogsstyrelsen anser att naturvårdsavsättningarna bör öka men att det är politikens uppgift att sätta ramarna för detta.

Det nationella målet utgår också från ökad användning av hyggesfritt skogsbruk, ökad hänsyn till miljö och renskötsel vid olika åtgärder inom skogsbruket och att skador på skogen kan förebyggas genom klimatanpassning.

Åtgärder för att nå målet

För att nå målet för ökad hållbar tillväxt behövs politiska beslut, men Skogsstyrelsen förutsätter också konkreta skogsbruksåtgärder ute i de svenska skogarna:

· Se till att få upp ny skog efter avverkning med förädlade plantor av rätt sorts träd på rätt mark, där de trivs och växer bäst.

· Röj och gallra vid rätt tidpunkt för att skapa skogar med lämplig täthet och blandning av trädslag.

· Mer varierade skogar med ökad andel lövträd.

· Begränsa skador från hjortdjurens bete på skogen och skadeangrepp av till exempel granbarkborre och skadesvamp.

· Förebygga skador från klimatförändringar, som till exempel torka, bränder och storm.

Vad är egentligen nytt?

Åtgärderna som radas upp känns igen från befintlig rådgivning och på en pressträff om det nya nationella målet fick generaldirektören frågan om vad som egentligen är nytt med åtgärdslistan, framför allt för privata skogsägare.

− I vårt stående uppdrag från riksdag och regeringen ingår att vi ska arbeta med rådgivning, att på olika sätt berätta för skogsägare hur de kan sköta sin skog för att uppnå mål som de själva har. Vi har det övergripande uppdraget att totalt sett se till att skogsägare gallrar, röjer och så vidare i rätt tid. Det har saknats preciserade mål för tillväxt. Bara det att vi vågar tala om ett övergripande mål för ökad hållbar tillväxt kommer sätta fokus på tillväxtfrågan, att det är viktigt helt enkelt, säger Herman Sundqvist på Skogsstyrelsen.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste