Svensk får stor roll i Copa-Cogeca

Lennart Nilsson känd från LRF kommer bli ny ordförande i Cogeca, den kooperativa delen av organisationen, vid årsskiftet.

Cogeca kommer vid årsskiftet att få en ny ordförande. Det blir Lennart Nilsson, kött – och spannmålsboende från Halland och ledamot i LRFs förbundsstyrelse sedan 2012. Foto: LRF

– Jag ser fram emot att som Cogecas ordförande fortsätta det viktiga arbetet att synliggöra lantbruks- och skogskooperativens roll inom EU, säger Lennart Nilsson i ett pressmeddelande.

Han har varit ledamot i LRFs förbundsstyrelse sedan 2012, och under flera år varit LRFs representant i Cogeca. Tillsammans med sex viceordföranden, generalsekreteraren och Copas ordförande, Christiane Lambert kommer Lennart att representera EU:s lantbrukare, skogsägare och deras kooperativ gentemot beslutsfattarna i EU.

– I juni är det val till Europaparlamentet och vi kommer jobba hårt för att beskriva vilka åtgärder som vi från lantbruks- och skogsbrukskooperationen ser behövs för att få EU klimatneutralt 2050 och samtidigt säkra och i vissa fall öka produktionen av livsmedel, skog och biomassa på EU-nivå, säger Lennart Nilsson. 

Den 1 januari 2024 tillträder Lennart sin nya roll som ordförande i Cogeca. Då efterträder han Ramon Armengol, en grisbonde från Spanien som varit ordförande sedan 2020.

Följande personer valdes in som viceordförande till Cogeca:

  • Florentin Bercu, Alliance for Agriculture and Cooperation, Romania
  • Christian Hoegh-Andersen, Landbrug & Fødevarer, Denmark
  • Idalino Leão, Confederacão Nacional das Cooperativas Agrícolas e do Crédito Agrícola de Portugal, Portugal  
  • Agnieszka Maliszewska, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, Poland
  • Mickaël Marcerou, La Coopération Agricole, France
  • Leonardo Pofferi, Alleanza delle Cooperative Italiane 

Fakta: Om Copa-Cogeca 

Copa-Cogeca samlar idag 22 miljoner lantbrukare och över 22 000 kooperativ från hela EU. LRF har varit medlem i organisationen sedan 1992, för att förstärka svenska lantbrukares budskap i Bryssel. Cogeca är den kooperativa delen och Copa representerar lantbruksorganisationerna. LRF är medlemmar i båda eftersom LRF representerar både lantbrukare, skogsägare och kooperativ. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste