Farmas första skotare är redo för marknaden
Farma LF8-skotaren har nyligen haft sin premiär i skogarna utanför Tallinn och väntas inom kort synas i de svenska skogarna. Skotaren har hydrostatisk drivning på alla åtta hjul och har utrustats med en robust transmission.
Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge lyder ordspråket. Farmas skotare har varit en snackis ett tag nu, och under våren kommer den som är nyfiken kunna se maskinen in action då den ska ut på demo-turné runt om i Sverige.
Skotaren har en lastkapacitet på 8,5 ton och ett lastindex på 1:1 vilket betyder att maskinen kan bära lika mycket som den väger. Förutom en låg egenvikt har skotaren också ett lågt marktryck och en stor svängvinkel vilket gör det möjligt att köra skotaren i olika skogsområden, inklusive slingor och traditionella stickvägar. Skotaren har ingen kardanaxel i midjan som begränsar styrvinkeln, det gör att svängvinkeln har optimerats till 50 grader.
Kompakt för bättre framkomlighet
Det första som märks när maskinen slingrar sig igenom skogen är hur smidig den är. När den är utrustad med 600 mm däck blir skotaren endast 2,2 meter bred vilket möjliggör enkel passage genom trånga skogsområden. Det går även att ha på 700 mm däck och då blir bredden 2,42 meter.
Skotarens transmission har hållits hemlig inför premiärvisningen. Men nu går det att avslöja att den har vissa intressanta egenskaper. Transmissionen består av hjulmotorer som styrs exakt med full kontroll över varje hjuls hastighet och kraft även vid sväng.
– I grunden inget världs-unikt men sammansatt på ett finurligt sätt med funktionen i centrum säger maskinens huvudkonstruktör, John Nordlund.
Olika hastighet på hjulen
Det som också skiljer denna skotare från andra är dess förmåga att optimera hjulhastigheten och kraften när maskinen svänger.
– Det är en egenskap som gör oss unika. Det är en funktion som minimerar markskador samt belastningen på konstruktionen, säger John.
Med åttahjulsdrift förbättras maskinens stabilitet och framkomlighet, och hjulmotorlösningen eliminerar behovet av en roterande kraft i boggielådans centrum.
– När man har en kraft som går in i boggilådan, i centrum på dess led, då kan boggilådan i vissa situationer fungera som ett enda hjul, det som kallas boggiresning eller boggistegring. Men i och med att vi har hjulmotorer så finns det ingen sådan roterande kraft i centrum, vår boggilåda följer terrängen optimalt i alla situationer, säger John.
Lastredet är anpassningsbart och det går att välja mellan standard lastrede på 3,7 meter eller en lång på 4,3 meter. När LF8 utvecklades har fokus legat på att konstruera en maskin med hög markfrigång men som samtidigt känns stabil vid kranarbete och när den kör i svår terräng. För att uppnå detta har maskinen bland annat designats för att hålla en låg tyngdpunkt och med en viktfördelning som är väl genomtänkt.
Snabb på vägen
Tidigt i konstruktionsarbetet diskuterade vi transporthastighet som en faktor som kan vara till fördel gentemot våra konkurrenter. Resultatet är att vi redan nu på prototypen kan nå en hastighet av 27 kilometer i timmen på vägen. Det är särskilt intressant för den som vill köra hem skotaren efter ett arbetspass och inte låta den stå kvar i skogen.
– Skotaren har också kapaciteten att ha krävande tillbehör som till exempel skördarhuvuden eller buskröjare. Det innebär att det går att göra fler jobb med den än att bara skota timmer, berättar John.
Optimerad arbetsmiljö
För sin maskinstorlek är hytten mycket rymlig. Prototypen som visades upp saknade några detaljer för ökad mysfaktor exempelvis några textilier samt solgardiner men fullt utrustad med AC, radio, en bekväm stol samt bra belysning. Andra ergonomiska lösningar som optimerar förarens arbetsmiljö är paletterna och styrspakarna som nästan helt saknar externa knappsatser, alla vitala funktioner styrs via joystickens inbyggda knappar samt en touchskärm.
I skogarna nästa år
En förserie av skotaren börjar tillverkas i februari 2024. Maskinen ska sedan på en demo-turné runt om i Sverige under mars-april. Serietillverkningen planeras starta i början av sommaren för den svenska marknaden om allt går enligt planerna. Vad Farma LF 8 kommer att kosta är ännu inte uttalat. Men intrycket av maskinen med dess robusta konstruktion tillsammans med kvalitativa och beprövade komponenter skvallrar om att den inte kommer vara ett lågbudgetalternativ. Något som bekräftas av Ulrica Fors som leder Fors MW som tillverkar Farma skogsutrusning men även Bigab-utrusning för jordbruk och entreprenad.
– Det här är som vi har sagt hela tiden ett fullständigt galet projekt. Och jag har samtidigt full respekt för alla som arbetat med projektet under väldigt lång tid. Vi har en fantastiskt fin kvalitetsprodukt som har unika fördelar som gör att den kommer att sticka ut på marknaden, säger Ulrica Fors.
Vilka är fördelarna enligt dig?
– Vi har skapat en smidig kompakt maskin som lämnar minsta möjliga spår efter sig, i en storleksklass som vi tror kan passa många. Det man verkligen poängterar är hur lugnt och fint den rör sig i naturen och följer terrängen, om jag får referera utifrån de diskussioner vi haft med eventuella återförsäljare. Kommentarerna har varit otroligt positiva, berättar Ulrica.
Hur tror du att mottagandet kommer bli av Farma LF8?
– Vi har fått mycket uppmärksamhet, många är nyfikna på vår maskin och vill veta mer. Vi tror att de finns en stor kundgrupp som söker en maskin i just den här storleken samt med våra unika egenskaper som gör vår maskin väl anpassad till det moderna skogsbruket.
Ulrica poängterar att skotaren kommer att säljas till ett konkurrenskraftigt pris.
– Men den kommer inte att ges bort och det ska den inte heller, för maskinen som står här levererar på alla sätt den ska, säger Ulrica.
Farma LF 8
Tjänstevikt: Från 8 500 kg
Läng: 8,43 m (standard) eller 9,03 m
Bredd: 2,22 meter (500/600 däck)
eller 2,42 m (med 700 däck)
Transporthöjd: 3,2 meter
Markfrigång: 550 millimeter
Svängvinkel: 50 grader
Lastkapacitet: 8 500 kg
Grindarea: 2,6 meter
Lastutrymmets längd: 3,7 meter (standard)
eller 4,3 meter (lång)
Motor: Cat C3.6 Steg V /Tier 4 final
Effekt: 100 kW
Vridmoment: 550 Nm
Bränsletank: 120 liter
Transmission: 8WD Hydrostatisk
Dragkraft: 120 kN
Körhastighet: 0-27 km/h
Elektroniskt styrsystem: Parker IQAN
Spänning: 24 V
Batteri: 2 x 110 Ah
Generator: 100 Ah
Hydraulik: Lastkännande pump med effektkontroll
Max tryck: 350 bar
Max flöde: 260 liter
Kran: C8.0 X-CEL
Räckvidd: 6,7/7,2/8,5 m
Gripalternativ: 0,20 / 0,24 / 0,28