Stockholm är Årets Trästad 2023

Med flera stora projekt inom träbyggnad bakom sig och på ritbordet, har Stockholm fått utmärkelsen Årets Trästad 2023.

Skagershuset i Årsta utanför Stockholm blev klart 2013 och är ett omtalat projekt inom träbyggnad. Byggnaden rymmer 33 lägenheter och har en brandimpregnerad fasad i cederträ. Foto: Christina Brandin Englund, Skogsindustrierna/Svenskt Trä

En del av motiveringen lyder: ”Efter ett antal år med mycket sten och betong har staden återgått till sina rötter, och bygger idag både bostäder och nyskapande offentliga byggnader i form av modernt träbyggande. Staden har utnyttjat modern teknik för att bygga på svårbebyggd mark, ovanpå existerande byggnader och i trånga miljöer, samtidigt som man anvisat mark för stora bostadsprojekt i trä. Stadens politiker och tjänstemän har verkligen visat att man menar allvar med sin satsning på hållbart byggande och mer trä i byggandet.”

Bland de projekt inom träbyggnad som Stockholm genomfört eller planerar att genomföra inom kort finns visionscentrat Wisdome vid Tekniska Museet, bostadsprojektet Cederhusen, flera större bostadsprojekt i de södra förorterna och på- och tillbyggnader i innerstaden där träets låga vikt och potential för prefabricering gjort det till ett lämpligt byggmaterial. 

Årets Trästad utses av representanter från NTT Woodnet och Folkhem.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste