Nya Husqvarna Power Ascender hjälper arborister att nå toppen

Husqvarna har tillsammans med tyska Skylotec tagit fram en ny batteridriven lift för arborister. Batteriliften ska göra färden mot trädtopparna enklare, snabbare och säkrare, enligt tillverkarna.

Husqvarna Power Ascender är en ny batteridriven lift som ska öka både effektiviteten och säkerheten för arborister. Foto: Husqvarna

Husqvarna och Skylotec beskriver nya Power Ascender som kompakt och med stor kapacitet, designad med precision och med effektivitet i fokus. Målgruppen är professionella arborister som behöver kunna ta sig upp i trädtoppar så snabbt och energisnålt som möjligt.

− Husqvarna Power Ascender, en prisvärd lift som blir revolutionerande för arborister. Den innovativa designen och sömlösa driften kommer att avsevärt förbättra effektiviteten i de arbeten som utförs uppe i träden, säger Johan Hallendorff, Director Product Management Chainsaws på Husqvarna i ett pressmeddelande.

− Samarbetet med Husqvarna är en milstolpe i vår gemensamma ambition att göra arbetsdagen ännu bättre för arborister runt om i världen, säger Dr Kai Rinklake, vd på Skylotec.

BLi-X-300-batteriet klarar en replängd på 400 meter när klättraren åker uppåt längs stammen. Foto: Husqvarna

Minskar antalet klättringar

Den nya liften använder Husqvarnas Bli-X batterisystem vilket innebär att batterierna kan användas även i annan utrustning från Husqvarna, till exempel motorsågar. Användaren fäster batteriliften var som helst på repet och glider sedan uppåt längs stammen. Den medföljande fjärrkontrollen gör att en kollega på marken kan skicka ner batteriliften, koppla på verktyg eller annan utrustning och skicka upp till klättraren. Ett av tillverkarnas mål med den nya liften är att spara tid och energi genom färre antal klättringar. Detta medför också ökad säkerhet för arboristerna.

Liften är väderbeständig och konstruerad för att klara tuffa förhållanden. Hastigheten är maximalt 24 meter i minuten och liften klarar att lyfta 185 kilo. Liften har en egenvikt på 7,4 kilo. 

Husqvarna Power Ascender börjar säljas hos utvalda återförsäljare under 2024. 

Batteriet passar även i annan batteridriven utrustning från Husqvarna, bland annat motorsågar. Foto: Husqvarna

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste