Ny bok om skogens ekologi

Den norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygesons bok ”Skogen – Om träd, människor och 25 000 andra arter” fick ett varmt mottagande när den kom ut i Norge. I mitten av november släpptes boken på svenska.

Anne Sverdrup-Thygeson är bland annat professor vid Norges biovetenskapliga universitet och har en doktorsexamen i naturvårdsbiologi. Hennes forskning fokuserar på insektsekologi. Hösten 2023 utsågs hon till hedersdoktor vid SLU:s fakultet för skogsvetenskap. Foto: Polaris

Anne Sverdrup-Thygeson utsågs i september 2023 till skoglig hedersdoktor vid SLU:s fakultet för skogsvetenskap. Hon är professor i biologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet och även rådgivare för Norges Institut för naturforskning. Hennes forskning och undervisning handlar om naturförvaltning, insektsekologi och skogens biologiska mångfald. Under de senaste fem åren har hon skrivit fem böcker som har översatts till mer än 25 språk.

SLU skriver om Anne Sverdrup-Thygeson att hon är särskilt mån om naturens anonyma artmångfald, arter vi sällan ser och tänker på men som är avgörande för processer i naturen och därmed också viktiga för oss människor. 

Skogens roll i klimatkrisen

Förlaget Polaris skriver att norskans bok Skogen handlar om skogsnatur, artmångfald och människor, om överraskande interaktioner och märkliga arter, om hur kunskapen om naturen och natursyn har förändrats genom generationerna, om var vi kommer ifrån och var vi står idag.

Boken släpptes på svenska i november 2023. Foto: Polaris

− Den norska utgåvan av Skogen har fått ett enormt fint mottagande i hemlandet och legat på toppen av bästsäljarlistorna under lång tid. Anne har en unik förmåga att förklara komplexa saker på ett lättförståeligt och entusiasmerande sätt. Genom att väva samman ekologi, historia, politik och kultur till en övergripande berättelse ger Anne Sverdrup-Thygeson oss en viktig grund för att förstå vilken roll skogen spelar i dagens natur- och klimatkris, säger Cecilia Ek på Polaris Fakta.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 18 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste