Skogsindustrierna vill stärka skogsägares rätt till ersättning
Skogsägare har idag ingen generell rätt till ersättning när myndigheterna begränsar möjligheten till skogsbruk på grund av artskyddsregler. Det är fel, menar Skogsindustrierna, som vill att frågan lyfts i regeringens kommande skogsutredning.
Nyligen presenterade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket en gemensam tolkning av en dom i Högsta domstolen. I det fallet hade en skogsägare först blivit nekad ersättning för en avverkning som stoppades med hänvisning till artskyddsregler. Högsta domstolen gav dock skogsägaren rätt eftersom man ansåg att det fanns speciella omständigheter i just det fallet. HD konstaterade samtidigt att det inte finns några lagar som garanterar markägaren ersättning i sådana situationer, vilket Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket underströk i sin tolkning av domen.
Skogsindustrierna menar att detta sätter många skogsägare i en knepig sits.
− Det ska inte innebära en ekonomisk risk att skapa skogar med förutsättningar för biologisk mångfald, därför är det viktigt att man förtydligar ersättningsrätten, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna i en kommentar på organisationens hemsida.
Välkomnar ny skogsutredning
Skogsindustrierna menar att Sverige ska ha höga ambitioner för naturvård och artskydd och att detta ska genomföras rättssäkert och effektivt. Man menar att kostnaden för dessa gemensamma intressen inte enbart kan bäras av enskilda skogsägare utan bör delas av hela samhället.
Myndigheterna har fått i uppdrag av regeringen att ta fram både nya riktlinjer för hur artskyddsbestämmelserna ska tillämpas och att se över förebyggande strategier för att artskyddsförbuden inte ska behöva tillämpas.
− Skogsindustrierna anser att de nya riktlinjerna för artskyddet, tillsammans med frågan om ersättning, förstärker bilden av att en ny skogsutredning behövs, säger Linda Eriksson, ansvarig för nationella skogsfrågor på Skogsindustrierna.
Man skriver sammanfattningsvis att om brukandet av större arealer ska begränsas mer än det redan gör, bör det vara en självklar princip att ersättning utgår till markägaren och att formella reservat eller flexibla skyddsformer används.
Mer i ämnet: Ansvarig utgivare Stefan Ljungdahls ledare i Skogsaktuellt 9/2023.