STIHL investerar trots tufft år hittills

Mindre intäkter än beräknat och minskning av personalstyrkan. Årets åtta första månader var utmanande för STIHL-koncernen, som trots detta tror på framtiden och investerar i en ny anläggning för tillverkning av EC-motorer för batteri­drivna proffsprodukter.

 

STIHL kommer att bredda den egna tillverkningen av komponenter till sina batteridrivna produkter genom att investera i en ny anläggning för tillverkning av EC-motorer i tyska Waiblingen. Foto: STIHL


Under perioden januari till augusti 2023 genererade STIHL-koncernen intäkter på 3,84 miljarder EUR, en nedgång med 1,5 procent jämfört med föregående år. Enligt koncernens egen prognos skulle intäkterna i stället ha ökat med 0,9 procent. Personalstyrkan minskade med en halv procent till 20 311 anställda världen över. STIHL skriver i ett pressmeddelande att orsakerna till nedgången för verksamheten är en generellt svag ekonomisk utveckling, inflation, höga energikostnader och att konsumenterna har återgått till ett konsumtionsmönster mer likt det som rådde före coronapandemin.

− Efter flera år med stark tillväxt befinner sig våra marknader nu i en tillfällig konsolideringsperiod 2023. Men med över 100 år av historia i branschen har STIHL stor erfarenhet av att hantera fluktuationer i affärsverksamheten. Vi har ambitiösa tillväxtplaner och fortsätter att investera stort i vår verksamhet, i synnerhet batterier – framtidens teknologi – och i vårt globala nätverk för tillverkning och försäljning, sa Michael Traub, styrelseordförande för STIHL vid en presskonferens i mitten av september.

Michael Traub, styrelse­ordförande för STIHL, säger att försäljningen av batteridrivna motorsågar och andra batteridrivna verktyg har ökat under årets första åtta månader jämfört med föregående år. Foto: STIHL

Ny anläggning 

Satsningen på batteriteknologin kommer främst att visa sig i form av STIHL:s nya anläggning för tillverkning av EC-motorer för batteridrivna proffsprodukter som ska börja byggas 2025. Anläggningen ska byggas vid moderbolaget i Waiblingen, utanför Stuttgart i Tyskland, och innebär en investering på cirka 17 miljoner EUR. 

− Detta är ett stort strategiskt steg i vår övergång och innebär att vi kan fördjupa det mervärde vi erbjuder på den expanderande batterimarknaden, göra vår leveranskedja tåligare och bredda vår expertis. Sist, men definitivt inte minst, utgör beslutet att placera den nya anläggningen i Waiblingen en stark satsning på vårt moderbolag i Tyskland och gör att vi kan säkra arbetstillfällen där på lång sikt, säger Michael Traub i ett pressmeddelande.

Generell global nedgång

Nedgången för STIHL under årets första åtta månader syns i de flesta av företagets globala marknader. Till exempel minskade försäljningen i Väst- och Östeuropa, Nordamerika, Asien och Oceanien. Styrelseordföranden är trots det optimistisk, framför allt när det gäller satsningen på batterier.

− Som oberoende, familjeägt företag med god soliditet kan vi fortsätta att arbeta och planera långsiktigt, trots utmanande marknadsutveckling på kort sikt. Det är därför vi förväntar oss ytterligare tillväxt, i synnerhet i batterisegmentet, och gör avsevärda investeringar i STIHL-koncernen globalt, säger Michael Traub.

Förutom anläggningen i Waiblingen ska STIHL investera i ett utökat produktutbud för privatkunder och proffs, utvecklade laddningslösningar, utvidgning av e-handelslösningar och utveckling av specialprodukter för framväxande marknader.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 oktober 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste