SCA ska utbilda egna skogsmaskinförare

SCA Skog ska råda bot på maskinförarbristen i skogen genom en satsning på en egen utbildning av skogsmaskinförare. Studenterna som antas får lön under utbildningen och erbjuds möjlighet till provanställning.

 

SCA Skog satsar på en maskinförarutbildning i egen regi och hoppas därmed kunna knyta till sig kompetens som är en brist idag. Foto: Mostphotos


Utbildningen kommer att vara utformad som en 22 veckors intensivutbildning med tolv platser. Fokus kommer att vara på maskinkörning med skotare i första hand och planen är att utbildningen ska hållas två gånger per år. 

− De som blir antagna kommer att bli avlönade och få möjlighet till provanställning hos SCA eller hos någon SCA-entreprenör. Samarbetet med våra entreprenörer är en viktig del i utbildningen och om de är intresserade kommer de ha möjlighet att anställa förare efter avklarad utbildning, säger Anna Bylund, chef för verksamhetsutveckling vid Produktion och ansvarig för den kommande utbildningen.

Var i landet som utbildningen ska hållas är ännu inte klart. SCA skriver i ett pressmeddelande att: ”Utbildningen kommer att genomföras i olika geografier utifrån behov”. Man har ännu inte heller börjat att marknadsföra utbildningen och det går ännu inte att ansöka om en utbildningsplats.

− Just nu håller vi på att rekrytera en utbildningsansvarig, som ska hålla ihop hela konceptet och utöver det behöver vi även rekrytera två metodinstruktörer. Vår förhoppning är att kunna starta utbildningen i början av 2024. Så är man intresserad, håll utkik efter mer information om utbildningen, säger Anna Bylund.

Finns behov av fler förare

Det är bristen på skogsmaskinförare som är orsaken till SCA Skogs satsning på en utbildning i egen regi. SCA räknar även med att öka sin råvaruförbrukning tack vare investeringarna i Obbola pappersbruk och den nya massafabriken i Ortviken. 

− Inom SCA gör vi många olika insatser för att möta förarbristen, så som stöttning av entreprenörer, samverkan med kommuner och arbetsförmedling kring bristyrkesutbildningar och samarbete med naturbruksgymnasier, men det räcker inte. Därför gör vi denna satsning för att attrahera och utbilda nya förare via en egen utbildning, säger Sandra Johansson, HR-chef vid SCA Skog.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 oktober 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste