Biomassa ska bli flygbränsle – förstudie inleds

Energikoncernen Uniper vill tillsammans med ett syd­afrikanskt företag bygga en svensk produktions­anläggning för hållbart flygbränsle som ska tillverkas av biomassa. Energimyndigheten beviljar nu Uniper drygt 133 miljoner kronor i stöd till projektet. 

 

Projektet SkyFuelH2 vill ersätta fossila flygbränslen med hållbart bränsle, tillverkat av biomassa från skogen. Foto: Mostphotos


Stödet ska finansiera en förstudie inom projektet SkyFuelH2 och projektet går nu in i nästa fas och målet är en fossilfri flygbränsleproduktion i industriell skala. Förstudien ska ge underlag inför investering i en helt ny anläggning i Långsele, Sollefteå kommun. Företagen som står bakom projektet är Uniper och sydafrikanska Sasol ecoFT. Deras mål är att bränsleproduktionen ska ge en minskning av koldioxidutsläppen med 323 000 ton per år och att anläggningen ska producera bränsle som täcker åtta procent av det svenska inrikesflygets förbrukning.

Råvara från skogen

SkyFuelH2-bränslet ska tillverkas med den så kallade Fischer-Tropsch-tekniken. Råvaran är biomassa från skogens restprodukter som via förgasning omvandlas till kolmonoxid och vätgas. Även vätgas som produceras av vatten och förnybar el kommer att användas i processen. 

− Uniper vill ta ledartröjan i den fossilfria omställningen av industri och samhälle, och är stolta över vårt arbete för en hållbar flygbransch som en del av detta. Energimyndighetens beslut är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige i ett pressmeddelande.

Uniper beviljas 133 960 050 kronor från Energimyndigheten inom satsningen Industriklivet. Total projektkostnad är 505 miljoner kronor. Uniper vill påbörja byggnationen av anläggningen 2025 och kunna förse flygbranschen med bränsle från 2028.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 oktober 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste