Mittuniversitetet startar projekt om skogliga innovationer
Forskningsprojektet HIPS, Hållbara innovationer och produkter inom skoglig bioekonomi, ska hjälpa mindre företag i mittregionen att utvecklas med målet att få fram hållbara produkter baserade på råvara från skogen.
Mittuniversitetets forskningscentrum har fått 52 miljoner kronor från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Västernorrland till det treåriga projektet. Målsättningen är att genom Mittuniversitetets kunskap och spetsforskning stärka små och medelstora företags utvecklingskapacitet, innovationsförmåga och nätverk till att utveckla nya förädlade hållbara produkter baserade på skogsråvara. Man vill också öka regionens totala internationella kompetens inom trä, fiber och cellulosa.
− Det känns fantastiskt roligt att få starta HIPS-projektet som ger oss goda förutsättningar att stärka och utveckla innovationskraften hos regionens små och medelstora företag inom områdena trä, fiber och cellulosa. Genom HIPS vill vi accelerera den gröna omställningen i mittregionen men också synliggöra regionen internationellt, säger Magnus Norgren, projektledare för HIPS och professor i kemiteknik i ett pressmeddelande.
Utvecklat entreprenörskap
Mittuniversitetet, som finns i Sundsvall och Östersund, menar att det finns många företag i regionen som använder trä-, fiber- eller cellulosamaterial på spännande sätt och att många av företagen är med i projektet redan från start.
− Genom samarbetet med Mittuniversitetet och forskarna hoppas vi att entreprenörer får till sig nya och fördjupade kunskaper för att förändra eller utveckla ett arbetssätt eller insikter om nya metoder som bidrar till att än mer hållbara lösningar kan tas fram, säger Regina Duymaz, inkubatorledare på BizMaker.
Projektet utgår från forskningscentret FSCN Research Centre och samarbetspartners är RISE Processum, High Coast Invest och BizMaker.