Ny skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog presenterar Connisafe, en ny produkt för skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor.

Connisafe är en ny produkt från Svenska Skogsplantor och Sveaskog som ska skydda barrotsplantor mot snytbaggeangrepp. Foto: STUDIO Halmstad

Produkten bygger på Conniflex, som lanserades för tretton år sedan och är ett mekaniskt skydd mot snytbagge för täckrotsplantor. Conniflex blev snabbt den marknadsledande behandlingen för täckrotsplantor, enligt Svenska Skogsplantor, och nya Connisafe är en vidareutveckling av produkten, anpassad för barrotsplantor.
− Marknaden har efterfrågat en effektiv behandling för barrotsplantor och vi har arbetat målmedvetet med att ta fram en sådan lösning under en längre tid. Nu introducerar vi Connisafe och de första plantorna behandlas och levereras redan i höst, säger Helene Bergström, affärsområdeschef, Svenska Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Färdigbehandlade vid leverans

Connisafe består av en mineralblandning som omsluter plantan med hjälp av ett vattenbaserat bindemedel. Enligt tillverkaren orkar snytbaggen inte bita loss beläggningen och kommer därmed inte åt stammen. Beläggningen är samtidigt tillräckligt flexibel för att inte hindra plantans tillväxt. Plantorna behandlas med Connisafe redan i plantskolan och är färdigbehandlade vid leverans. 

Barrotsplantor används framför allt i södra Sverige. 2020 levererades 407 miljoner skogsplantor i Sverige. Elva procent av dessa var barrotsplantor, enligt statistik från Skogsstyrelsen.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste