Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

I ett avsnitt av SVT:s program Klimathoppet som sändes i mars, visades stapeldiagram som i extremt hög grad underskattade skogens upptag av koldioxid. Det var inte överraskande. Lyckligtvis bemödade sig några att anmäla inslaget till Granskningsnämnden för radio och TV. Det är ofta en otacksam uppgift då väldigt få anmälningar leder till att program prickas.

Denna gång fällde Granskningsnämnden faktiskt programmet, men inte främst för den felaktiga uppgiften utan för hur Klimathoppet valde att halvhjärtat pudla i efterföljande avsnitt.

Skadan av publiceringen av det felaktiga stapeldiagrammet är såklart gjord sedan länge. Den görs inte ogjord ens av en tydlig rättelse i efterföljande program och inte heller av en fällning i Granskningsnämnden. Nu valde inte Klimathoppets redaktion att göra en rättelse i efterföljande program, utan presenterade ett ”förtydligande”. Ordvalet förtydligande istället för rättelse tycks vara det som fick Granskningsnämnden att fälla programmet.

Det mest sorgliga i denna historia är att Klimathoppet gav skeptiker till public service saklighet, vatten på sin kvarn. Det positiva är att många ännu upprörs och bemödar sig beivra osakliga, svartmålande inslag om skogsbruk och bio­energi.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste