Sökarbetet kring Fagersta löper på
ASF. En betydande del av restriktionsområdet kring Fagersta är avsökt och fortfarande har det bara påvisats ASF-positiva kadaver inom den så kallade kärnzonen.
Under måndagens pressträff berättade statsepizootolog Karl Ståhl att helgens sökinsats resulterat i ett fåtal upphittade kadaver, samtliga inom det kärnområde där man tidigare påträffat vildsvin som testats positivt för afrikansk svinpest (ASF). Inga prover hade analyserats under måndagen, och antalet positiva prover ligger därmed kvar på 41, precis som före helgen.
– Än så länge ser det fortsatt bra ut. Men som jag sagt tidigare; vi är beredda på överraskningar. Ju mer vi letar, desto större sannolikhet är det att vi hittar något som ligger lite längre bort också, sa han.
Myndigheterna följer sökarbetet med hjälp av koordinater som visar var jägarna sökt. Karl Ståhl har svårt att ange hur stor procent av restriktionszonen som nu är avsökt, men beskriver det som en ”ordentligt stor andel”.
Staket avdramatiseras
På pressträffen deltog även Jordbruksverkets smittskyddschef Katarina Gielen. Hon berättade att myndigheterna har fått många frågor efter fredagens besked om att kärnområdet kommer att stängslas in.
– Poängen är att vi ska stänga in vildsvinen, inte människor. Vi kommer inte sätta stängsel över någons trädgård eller över gator och torg. Huvudinriktningen är att vi ska följa vägar och komplettera där det saknas viltstängsel. Det är alltså områden där vildsvinen lever – skogs- och markområden – som ska stängslas in. Och många av dem är redan instängslade, förklarade hon.
I dagsläget arbetar myndigheterna med att ta fram den exakta sträckningen för staketet, för att sedan kontakta berörda markägare för att få till en så bra lösning som möjligt. Exakt när det praktiska stängslingsarbetet kommer att påbörjas är inte klart.