Regeringen höjer budgeten för frivilligt naturskydd

I höstbudgeten meddelar regeringen att man satsar 500 miljoner kronor per år de kommande tre åren på skydd av värdefull natur. I våras sänkte man samma anslag med 550 miljoner kronor. Nu är ersättningsnivån alltså i stort sett tillbaka på 2022 års nivå.

Ersättningen till frivilligt naturskydd återställs i stort sett till 2022 års nivå. Foto: Mostphotos

Regeringen vill med höjningen öka takten i arbetet med att skydda värdefull natur genom att betala ersättning till fastighetsägare och besluta om naturreservat eller annat formellt skydd. Ambitionen är att skyddsvärda skogar ska bevaras genom formellt skydd, skogsägarnas frivilliga avsättningar och miljöhänsyn vid avverkningar. Även skydd av marina områden bevarar den biologiska mångfalden i kust- och havsområden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
− Genom satsningen på 500 miljoner kronor de kommande tre åren skyddar vi värdefull natur och betalar ersättning till de markägare som myndigheterna har träffat frivillig överenskommelse med. Den biologiska mångfalden ska bevaras och användas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. 

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste