Granbarkborreskadorna minskar i söder

Trenden för granbarkborreskador i Södras område är fortsatt nedåtgående. Det visar Södras senaste inventering av granbarkborreangrepp. 

Mängden granbarkborreskadad skog fortsätter att minska i Södras område. Foto: Södra

I september genomförde Södra åter igen en omfattande inventering av granbarkborreskador på medlemsfastigheter över hela Götaland. Inventeringen har gjorts varje år sedan skadeutbrottets start, den torra sommaren 2018, och resultatet visar fortsatt allt färre granbarkborreskador. 

Inventeringen visar att 580 000 skogskubikmeter granskog på Södras medlemsfastigheter är drabbade av granbarkborreangrepp, en minskning med 10 procent jämfört med samma period 2022.

I östra Götaland är skadorna fortfarande omfattande för många skogsägare. Grafik: Södra

2019, året med störst skador, drabbades 2,5 miljoner skogskubikmeter.
− Vi ser att skadorna från granbarkborre fortsätter att minska i stora delar av Götaland. De flesta medlemsfastigheter har inga eller mycket lite skador och inom stora delar av Södras verksamhetsområde kan vi nu ropa lite faran över. Det är glädjande för familjeskogsbrukets utveckling och underlättar den hållbara skötseln av skogarna framåt, säger Henrik Holmberg, skogsskötselchef på Södra i ett pressmeddelande.

Stora lokala skillnader

Minskningen av skador beror främst på gynnsamma väderförhållanden de senaste åren, men också på ett aktivt skogsskyddsarbete som fått önskad effekt, menar Södra.

Lokalt finns det dock skogsägare som drabbas hårdare än andra, framför allt i östra Götaland.

− Försommaren var mycket torr i hela vårt område, och även om juli och augusti var desto svalare och blötare, har vädret medfört att ganska många familjeskogsbrukare i de här områdena är hårt drabbade även i år. För dem är det jätteviktigt att inventera sin skog och få ut angripna träd så snart som möjligt. Tidsaspekten är avgörande, för att minska spridningen och för att rädda virkesvärden måste man agera så snabbt som möjligt, säger Henrik Holmberg.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera