”Galna priser på energived”

Från hela landet kommer signaler om ett stort behov – en desperation – från vissa energivedsköpare. På vissa håll är det ”galna priser på energived”, skriver Danske Bank i sin senaste rapport ”Skog och Ekonomi”.

Färre barkborreskador än väntat och ökad export är några av orsakerna till de höga energivedspriserna, menar Danske Bank. Foto: Mostphotos

Danske Bank skriver i "Skog och Ekonomi" att priserna på energived på sina håll är i paritet med eller till och med över massavedsnivån.

Johan Freij, Senior Expert, Skog och Lantbruk på Danske Bank, menar att det är viktigt att poängtera att det finns stora lokala prisskillnader.

Johan Freij, Senior Expert, Skog och Lantbruk på Danske Bank, påminner skogsägare om att det finns stora lokala variationer i energivedspriserna. Foto: Danske Bank


− Energivedsmarknaden ser inte alls ut som övriga virkesmarknaden. Därför är det viktigt för era läsare att förhöra sig om sin lokala marknad, så att man får rätt pris. Det finns exempel på att man kan sälja energived till massavedspris, men det är verkligen inte så generellt i Sverige, säger han till Skogsaktuellt.

Danske Bank spekulerar i att de höga priserna beror på att köparna av energived har räknat med stora kvantiteter barkborreved som uteblivit på grund av mindre skador och ökad export av skadad ved.

− Framtiden för energivedspriserna hänger nu på om det blir en kall vinter. Blir det milt som i vintras så kommer pristopparna att jämnas ut, säger Johan Freij.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

Kommentera