Succé i SM i Skog för Naturbruksgymnasiet Kalmar

Ett guld, två silver och ett brons. Det blev facit för Naturbruksgymnasiet Kalmar i årets SM i Skog. Succén innebär att skolan får skicka ett lag till EM i Skog till våren.

Fia Eliasson, Allan Lundin och Oskar Nilsson från Naturbruksgymnasiet Kalmar vann Skolklassen i SM i Skog som avgjordes i början av september. Foto: Hushållningssällskapet

Naturbruksgymnasiet Kalmar vann lagtävlingen för skolklasser i SM i Skog. I laget ingick eleverna Allan Lundin, Oskar Nilsson och Fia Eliasson. Allan Lundin tog dessutom silver och Oskar Nilsson brons i den individuella Skolklassen.

John Averhäll, skogslärare på Naturbruksgymnasiet Kalmar, är stolt över sina elevers framgångar vid SM i Skog. Foto: Hushållningssällskapet

− Det här är en riktigt bra kunskapsmätare av eleverna. Man måste ha breda kunskaper för att nå långt i tävlingen. Det är första gången i skolans historia som vi vinner lagtävlingen. Till våren får vi skicka ett lag till EM i Skog, säger skogslärare John Averhäll, som själv tog silver i den individuella SM-klassen, i ett pressmeddelande från Hushållningssällskapet.

Varje tävlingsklass inleder med ett teoriprov och består också av både teoretiska och praktiska moment i fält. Några av årets tävlingsmoment var virkesklassning, naturkännedom, skydd och säkerhet och maskin och motorsåg.

Fakta: SM i Skog

Tävlingen arrangeras årligen av Förbundet Skog och Ungdom.

Första upplagan arrangerades 1982 och syftet med tävlingen är att stimulera de som jobbar i skogen, öka kunskapen om skogsskötsel, fokusera på skog och skogsbruk samt att träffa likasinnade.

SM i Skog är uppdelat i två klasser, SM-klass och Skolklass. I år arrangerades SM i Skog på Stora Segerstads Naturbrukscentrum, mellan Värnamo och Gislaved.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera