Jordbruksverket upprättar ledningscentral i Fagersta

ASF. Efter att afrikansk svinpest påvisats utanför Fagersta väljer nu Jordbruksverket att upprätta en operativ ledningscentral i området.

Efter att ASF hittats utanför Fagersta, har nu Jordbruksverket bestämt vilken zon som ska skyddas av restriktioner. Karta: Jordbruksverket

Enligt Jordbruksverket är det ännu inte klart hur smittan kommit till Sverige.

– Vi jobbar intensivt tillsammans med övriga myndigheter och berörda branschorganisationer för att begränsa och bekämpa smittan. Det är viktigt att alla respekterar de restriktioner som nu gäller i det drabbade området, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten pågår nu ett intensivt arbete tillsammans med ansvariga myndigheter och jägarorganisationer för att samla in mer information. Man söker efter fler döda vildsvin och hämtar kunskap om vildsvinens hemområden.

Restriktioner i den smittade zonen:

För att inte fler vildsvin i området ska drabbas och för att minska risker för smittsprid­ning ut ur zonen är bland annat nedanstående aktiviteter förbjudna inom den smittade zonen (se mer utförlig information i bifogat beslut och på webbplatsen, länkar finns längre ner).

  • Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
  • Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp och bär.
  • Alla typer av skogsbruksåtgärder.
  • Att släppa hundar lösa.
  • Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
  • Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

Karta smittad zon 

Beslut om smittad zon

Källa: Jordbruksverket

Läs mer i ämnet: 

”Det är ett bekymmer inte bara för grisbranschen” 

Jägare går in i det avspärrade området

Inte den första som smittats

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste