Virkesbrist och nedläggning av sågverk väntar enligt Danske Bank

Sågverken miljardinvesterar samtidigt som avverkningarna i de svenska skogarna minskar framöver. Danske Bank spår att stor brist på virke och nedläggningar av sågverk blir följden.

Sågverken rekordinvesterar samtidigt som avverkningarna ska minska. Var ska virket komma ifrån, frågar sig Danske Bank. Foto: Pär Andersson

− Vår sammanställning pekar på att sågverken ökar kapaciteten med tio procent de närmaste åren. Det innebär ett ökat timmerbehov på upp emot fem miljoner kubikmeter, men frågan är var det timret finns, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank, på bankens hemsida.
I Danske Banks senaste rapport ”Skog och Ekonomi” redovisas skogsbranschens planerade investeringar under 2023 samt Skogsstyrelsens analys (SKA22) för svensk skog. Sågverken investerar rekordsumman 4,1 miljarder kronor i ökad kapacitet och förädling av skogsprodukter samtidigt som den långa perioden av ökade uttag ur skogen är över och avverkningspotentialen kommer att minska. 

Ny verklighet för skogsbruket

Störst omställning blir det i Götaland med ett sänkt avverkningsutrymme på cirka fyra miljoner kubikmeter, en minskning med tio procent. Danske Bank menar att nya och kommande EU-regler om skyddande av skogsmark och biologisk mångfald också påverkar framtida uttag eftersom Sverige ska lagra mer kol i skogen.

− Sågverken har haft bra lönsamhet och det är därför naturligt att de investerar i sin verksamhet. Men med brist på timmer utmanas lönsamheten. Vi spår en konsolidering på marknaden med uppköp men också nedläggningar, säger Johan Freij. 

”Svenskt skogsbruk står inför en ny verklighet de kommande åren”, sammanfattar Danske Bank.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera