Premiär för nya Alstor 850

Alstor AB firade i helgen 25 år som företag med att visa upp sin nya maskin Alstor 850/Alstor 850H för samlade återförsäljare från hela världen.

Med nya 850-serien fortsätter Alstor utvecklingen av sina så kallade beståndsgående skogsmaskiner. Målet är en skonsam gallring med maskiner som kan kryssa mellan träden, utan stickvägar eller markskador. Foto: Alstor

Nya Alstor 850:s modellprogram består av skotare, skördare och kombimaskin. Som skotare har maskinen en lastkapacitet på 3000 kilo. Som skördare har den 25-30 centimeters kapkapacitet med aggregatet Tapio 160. Motorn är en trecylindrig dieselmotor från Kubota på 25 hästkrafter. Med kombimaskinen sker byte från skördare till skotare på cirka 20 minuter, skriver Alstor till Skogsaktuellt.

− Vår föregångare, Alstor 840, var vår första hydrostatmaskin och den blev snabbt en favorit bland våra kunder, både skogsägare och entreprenörer. Möjligheten att utrusta maskinen som en kombinerad skotare och skördare har varit mycket populär och stort fokus har därför legat på att ytterligare förbättra detta koncept. Med Alstor 850-serien tar vi steget mot en fullproffsmaskin, byggd som en stor maskin men på ett minimalistiskt sätt för att minimera komplexiteten och maximera servicevänligheten och driftsäkerheten, säger Kristian Laurell, vd.

Maskinbredden är cirka 1,5 meter. Foto: Alstor

Förbättrad framkomlighet

I nya Alstor 850-serien har drivlinan förenklats och effektiviserats för att få ut mer av motorn och göra maskinen så lättkörd som möjligt. Den hydrostatiska transmissionen är varvtalsreglerad, vilket ska hindra att motorn överbelastas och maximera dragkraften kontra motoreffekten vid varje given tidpunkt.

En traditionell högväxel finns inte, utan maskinen ger alltid full dragkraft vid start och hastigheten kan sedan justeras steglöst i 0-16 kilometer i timmen framåt och 0-10 kilometer i timmen bakåt.

Permanent åttahjulsdrift med kardan medför att man alltid har drivning och broms på alla åtta hjulen. Maskinen har låsbara differentialer fram och bak, vilket enligt Alstor ger en avsevärt bättre svängradie i skogen än en stel axel och maximal framkomlighet i svår terräng.

Skördaraggregatet Tapio 160 har en kapdiameter på 25-30 centimeter och väger 215 kilo. Längdmätning är standard, diametermätning tillval. Foto: Alstor

Satsar på god förarmiljö

Kranar att välja på är Palmskranar på upp till 5,4 meter och Mowis parallellkran på 5,2 meter. En ny effektreglerad variabel kranpump, som kan ge upp till dubbla oljeflödet jämfört med Alstor 840, finns som tillval. 

I hytten är minispakar och en touchdisplay på sju tum standard. Hårdvaran kommer från Parker och programvaran är egenutvecklad i Parkers IQAN-miljö. Alstor menar att den utvecklade förarmiljön är mer flexibel och anpassningsbar än någonsin tidigare.

Antalet mekaniska och elektriska komponenter är minimerat, enligt Alstor. Exempelvis finns endast en transmissionspump. Hytten är tiltbar för att underlätta att komma åt komponenter i drivlinan. Filter och avtappningspluggar sitter samlade under den löstagbara bukplåten för att minimera spill. Bränsletanken sitter innanför huven med invändigt huvlås, vilket innebär att om hytten är låst är även bränsletanken låst.

Alstor firar 25 år på marknaden

1998, för 25 år sedan, grundade nuvarande vd Kristian Laurells far, Lars Jansson, Alstor. Året därpå rullade den första Alstor 8x8 ut ur fabriken i Dingle, Bohuslän. 

1300 skogsmaskiner har producerats under Alstors första 25 år. Idag har företaget 26 anställda och representeras av ett tiotal återförsäljare i Sverige och ytterligare ett tiotal runt om i världen.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 03 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste