Södra höjer priserna på flera sortiment

Efterfrågan på skogsråvara kommer att vara fortsatt hög, tror Södra, och inför en marknadspremie på GROT och bränsleved, höjer grundpriset på timmer, klentimmer och kubb och förlänger marknadspremien på massaved.

Efter 31 augusti lägger Södra in den tidigare marknadspremien på sågbart virke i grundpriset och därmed ligger virkespriserna i Götaland kvar på historiska nivåer, enligt ett pressmeddelande från Södra. Foto: Mostphotos

Södra bedömer att hösten kommer att bjuda på en fortsatt hög efterfrågan på skogsråvara, framför allt på sågbara sortiment och energisortimenten. Därför höjer Södra priserna på energisortimenten och lägger in den tidigare marknadspremien på sågbart i grundpriset. Totalt genomför man prisjusteringar inom fem olika sortiment, skriver Södra i ett pressmeddelande.

Peter Karlsson, affärsområdeschef på Södra Skog, tror på en fortsatt hög efterfrågan på skogsråvara under hösten. Foto: Alexander Hall, Södra

− Vi ser att det fortsatt råder god efterfrågan på skogsråvara och vi har en stabilitet i våra industriers behov. Den här prisjusteringen är ett steg i att möta det, vilket stärker skogsgårdens lönsamhet. Samtidigt, med tanke på de osäkerheter som råder i vår omvärld och utvecklingen av det ekonomiska läget, är det svårt att blicka in i framtiden. Slutsatsen vi drar av det, är att vi även fortsatt behöver ha en hög grad av flexibilitet och fortsätta jobba med anpassade marknadspremier, säger Peter Karlsson, affärsområdeschef för Södra Skog.

Från och med 1 september höjer Södra grundpriset för timmer, klentimmer och kubb, medan den tillfälliga marknadspremien för sågbart, som gäller till den 31 augusti, inte förlängs. 

En kontrakteringspremie på bränsleved och GROT införs och den befintliga marknadspremien för barr- och lövmassaved förlängs till och med årsskiftet.

Södras prisjusteringar från och med 1 september 2023

  • Normaltimmer av gran och tall: Grundpriset höjs med 30 kr/m3fub
  • Klentimmer och kubb: Grundpriset höjs med 30 kr/m3fub
  • Marknadspremie på barr- och lövmassaved med 30 kr/m3fub förlängs till och med 31 december
  • Marknadspremie på bränsleved med 30 kr/m3fub införs till och med 31 december
  • Marknadspremie på GROT med 10 kr/m3s införs till och med 31 december

Samtliga ovanstående marknadspremier gäller endast för kontrakt skrivna till och med 31 december 2023.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 31 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

Kommentera