Ny kedjeröjare med längre räckvidd

Trejon har presenterat en ny kedjeröjare, Optimal M1650 Storm, med en räckvidd på 5,4 meter som främsta kännetecken. 

Nya Trejon Optimal M1650 Storm har en total räckvidd på 5,4 meter och en hydraulisk drift tack vare det egna hydraulsystemet med oljekylare. Foto: Trejon

Modellen bygger på föregångaren M1650 som har en räckvidd på 4,2 meter. Betydande skillnader på den nya Optimal M1650 Storm är den längre räckvidden och att driften av huvudet är helt hydraulisk via ett eget hydraulsystem. Precis som på föregångaren är kedjehuvudet byggt helt i Hardoxstål och påkörningsskyddet lyfter automatiskt maskinen när den viker bakåt vid hinder. Effekten på klipphuvudet är 75 hästkrafter, maskinen väger 1350 kilo och minsta traktorstorlek är fem ton.
− Det var tydligt i vår förstudie att det önskades både lite längre räckvidd men också ett utökat rörelsemönster med tiltbart huvud. Även att kunna jobba effektivt i alla lägen utan att behöva fundera kring vinklar på axelknutar eller liknande efterfrågades, säger Anders Johansson, ansvarig produktutvecklare på Trejon.

Klipphuvudet är hydrauliskt tiltbart med upp till 90 grader. Foto: Trejon

Klipphuvud med eget hydraulsystem

Parallellogrammet närmast traktorn återfinns från föregående modell men en nyhet är den teleskopiska förlängningen i stickan som ger den totala räckvidden på 5,4 meter från traktorns centrum. Klipphuvudet har ett inbyggt flytläge i körriktningen, vilket enligt ett pressmeddelande från Trejon ger en jämn och fin markföljsamhet. 

Driften av klipphuvudet via det egna hydraulsystemet är den andra stora förändringen med den nya modellen. Enligt Trejon ger detta full driftsfunktion oavsett position. Klipphuvudet har försetts med en tiltled och cylinder och kan enligt tillverkaren komma åt både bakslänten på ett dike och ska kunna arbeta kontinuerligt i en 90 graders vertikal vinkel. Det hydrauliska driftsystemet består av en axialkolvpump och motor. Tanken på 150 liter med oljekylare sitter placerad som motvikt. 

Enligt tillverkaren splittrar maskinen effektivt trädrester och sly vilket gör att återväxten hämmas. Foto: Trejon

Anpassad för varierad terräng

Trejon skriver att Optimal M1650 Storm passar bäst för krävande arbeten i varierande terräng. Den robusta konstruktionen är utvecklad för röjning i diken och andra slyområden. Trädrester och sly splittras vilket enligt Trejon motverkar återväxt.

− Vi är så klart otroligt stolta över denna lansering och att vi så väl kunnat möta marknadens önskemål. Den kompletterar våra andra modeller väl och blir en väldigt prisvärd maskin med hög kapacitet mellan våra nuvarande kedjeröjarmodeller och armklippare från varumärket Berti, säger Johan Schols, försäljningschef på Trejon.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera