Desinformationsfabriken och kantarellen

Tidningen med störst räckvidd i Sverige har utvecklats till en kvalificerad desinformationsfabrik. Lögner framförs och långtgående slutsatser dras, med faktafel som påstått evidens. På ledarplats, det vill säga den plats i tidningen som ska spegla tidningens och redaktionens åsikter, är desinformation och faktafel vanligt. Ska vi tyst titta bort eller finns det skäl att reagera hårdare?

 

I Aftonbladet den 18 augusti 2023 publicerades Fanny Jönssons ledare ”Passa på, snart är kantarellerna slut - Kristerssons gäng förstör svenska svampskogar”. Jag finner ingen glädje i att på ledarplats hacka på andra skribenter eller tidningar. Med denna ledare får det dock vara slut på tystnaden. Hennes text är fruktansvärd. Aftonbladets desinformation på ledarplats gör tyvärr stor skada. Inte bara för de gröna näringarna, utan för Sverige.

I sin ledare den 18 augusti påstår Fanny Jönsson att ”Tyvärr har flera borgerliga partier ägnat år att försöka krossa den” (allemansrätten) och att det därför snart kan vara slut med rätten att plocka svamp. Detta är ett mycket osakligt påstående. Det som flera partier och markägare främst ifrågasätter i allemansrätten är möjligheten för kommersiella aktörer att utan lov bedriva affärsverksamhet på andras mark.

Hon påstår också att svampplockandet skulle vara hotat på grund av slutavverkning av skog. Att kantarellen skulle utrotas av kalhyggen är ett löjeväckande påstående. Exempelsvampen kantarellens utveckling av fruktkroppar förefaller för envar naturbevandrad snarare gynnas av rörd förna och förekommer således gärna i körvägar, vägkanter och till och med på tomtmark. Givetvis trivs få svampar i solgasset mitt på ett hygge, men de är strax tillbaka när den nya skogen sluter sig.

Det finns givetvis fler publikationer med anmärkningsvärt osakliga texter, men de har inte Aftonbladets räckvidd. Det är inte förvånande att det finns skribenter med väldigt dåligt omdöme. Det som förbluffar mig mer är att tidningens största ägare, det stora norska börsnoterade mediabolaget Schibsted tycker att denna samhällsskadliga desinformationsfabrik är en bra idé.

Schibsted äger massor av medier, till exempel även Svenska Dagbladet. Aftonbladet kallar sig oberoende Socialdemokratisk. Tidningen är dock allt annat än oberoende och det är kanske där vi finner förklaringen. Det till Socialdemokraterna hårt kopplade fackförbundet LO äger 9% av aktierna i Aftonbladet. Det bör inte ge mycket inflytande i ett företag, men LO har genom avtal veto-rätt i frågan om tillsättning av politisk chefredaktör för tidningen. Politisk chefredaktör är sedan 2018 Anders Lindberg, själv en kontroversiell ledarskribent med förkärlek för Fanny Jönssons typ av retorik.

Aftonbladet har en enorm räckvidd, i tryck såväl som digitalt. Tyvärr är många svenskar inte bättre på källkritik än att de kan förledas av lögner om allemansrättens och kantarellens påstådda död. För andra bidrar lögnerna till polarisering, ett icke-konstruktivt debattklimat och i värsta fall ett förakt för journalister och politiker i allmänhet.

Det är viktigt att vi alla säger ifrån på skarpen mot denna typ av grovt osakliga påhopp på oss som levererar pappret till Aftonbladet.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 29 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste