Genomsnittspriset på skogsmark i Sverige sjunker

Priset på svensk skogsmark sjönk med i genomsnitt 1,9 procent under årets första sex månader. Skillnaden mellan olika delar av landet är dock stor. Det visar färsk statistik från Ludvig & Co Fastighetsförmedling.

Priserna på skogsmark i Sverige sjunker, men det är stor skillnad på norr och söder. Foto: Ludvig & Co.

I södra och mellersta Sverige har priserna på skogsmark sjunkit, medan Norrland fortsatt visar en marknad med stigande priser. Statistiken för södra Sverige visar en nedgång med 8,3 procent till 837 kr/m3sk (skogskubikmeter). Mellersta Sverige visar en nedgång med 1,6 procent till 550 kr/m3sk.

Peter Calderon, affärsområdeschef på Ludvig & Co, beskriver skogsfastighetsmarknaden 2023 som stabil men med stora lokala skillnader. Foto: Ludvig & Co.

Under samma period har genomsnittspriset för skogsmark i norra Sverige stigit med 8,4 procent till 417 kr/m3sk. Enligt Ludvig & Co Fastighetsförmedling är detta den högsta uppmätta siffran sedan 1995 när mätningarna startade och innebär en ökning med 70 procent på tio år.
− Trots turbulent marknadsläge är skogsfastighetsmarknaden fortsatt stabil om än med stora regionala och lokala variationer. Förutom i norra Sverige är prisnivån generellt lägre jämfört med föregående år men avslut sker fortsatt på historiskt höga nivåer. Generellt gäller att intresset för att investera i skog kvarstår, dels från större aktörer, dels från fysiska personer, säger Peter Calderon, affärsområdeschef på Ludvid & Co Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Turbulenta tider påverkar

Fortsatt hög inflation och därmed även höga marknadsräntor påverkar skogsägares beslut vid både försäljning och köp av skog, skriver Ludvig & Co Fastighetsförmedling.

− Första halvåret 2023 har marknaden varit ojämn med kraftigt varierande intresse. Situationer förekommer betydligt mer ofta där säljare och köpare har olika förväntningar på prisbilden vilket leder till längre försäljningstider, säger Markus Helin, marknadsområdeschef på Ludvig & Co Fastighetsförmedling.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

Kommentera