Stor torksatsning på sågverket i Rågsveden

Det är Sveden Trä som investerar 45 miljoner kronor i ny torkutrustning till sitt sågverk i Rågsveden som årligen kommer kunna torka 55 000 kubikmeter virke.

Sveden Trä passar även på uppgradera samtliga styrsystem för virkestorkning till Valutecs senaste modell av sitt system Valmatics 4.0. Foto: Valutec

– Sammantaget är detta den största satsningen i vår historia. Timmersorteringen var den första flaskhalsen och när vi ökade kapaciteten där behövde vi en ny virkestork för bräder för att ta vara på potentialen. TC-kanaltorken blev det naturliga valet, säger Per-Erik Andersson, ägare och vd på Sveden Trä, i ett pressmeddelande.

Torkrustningen består av en TC-kanaltork, uppgradering av styrsystem och ombyggnad av en befintlig kanaltork, som utrustas med tryckramar och anpassas för torkning av plank. TC-kanaltorken kommer att ha en årskapacitet på 55 000 kubikmeter och torka virke i sex individuella zoner. Tack vare att virket lastas i torkens längdriktning kan virke upp till 11.4 meters längd torkas, då det lastas på dubbla vagnar.

– Det känns riktigt bra att få vara del av satsningen som Sveden Trä genomför. De är en omfattande satsning från start till mål som kommer att ge resultat för både kvalitet och konkurrenskraft, säger Joakim Berglund, försäljningschef på Valutec.

– Vår nya fingerskarvsanläggning kan hantera riktigt långa längder och nu kan vi också torka upp till 11,4 meter. Det rustar oss väl för framtiden, säger Per-Erik.

Sveden Trä har redan påbörjat de markarbeten som behövs för att förbereda för bygget av den nya TC-kanaltorken som ska driftsättas om cirka ett år. Den kommer att byggas av företaget Valutec som har över 90 års erfarenhet av att bygga och konstruera virkestorkar med tillhörande styrsystem.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste