Serviceteknikerutbildning lockar med körkortsbehörighet

Utbildningen "Servicetekniker i fält – mobila arbetsmaskiner" har funnits sedan 2004, och nytt för i år är att man nu inkluderar möjligheten för studenterna att erhålla C1-körkortsbehörighet för medeltunga lastbilar.

Nu erbjuder Utvecklingscentrum för Servicetekniker i Ljungby C1-körkortsbehörighet till sina elever. Foto: Mostphotos

I en tid av osäker marknad och ekonomi tenderar många att behålla sina befintliga maskiner i stället för att investera i nya, vilket i sin tur genererar en ökad arbetsbelastning för serviceteknikerna, skriver Utvecklingscentrum för Servicetekniker i ett nyhetsbrev.

För närvarande är det en stor utmaning att möta behovet av servicetekniker. Yrkesutbildningen i Ljungby erbjuder framtida servicetekniker en stark grund att bygga på. Genom praktikplatser och samarbete med företag får studenterna möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken och utveckla de nödvändiga färdigheterna.

– Det har varit svårt att få studenter söka till utbildningen. Nu försöker vi locka med körkortsbehörighet C1, medeltung lastbil, säger Carina Andersson utbildningsledare på Utvecklingscentrum för Servicetekniker.

Beslutet att erbjuda utökad körkortsbehörighet togs av flera olika skäl, dels för att det är nödvändigt inom yrkesrollen, men även för att öka attraktionskraften för både utbildningen och yrket.

Av de som genomgått utbildningen har samtliga fått jobb och avancerat i sina karriärer. Många erbjuds anställning redan efter sin första praktikperiod och är sedan fortsatt anställda under sina studier.

– Utvecklingscentrum för Servicetekniker i Ljungby är en vikig del för att fylla maskinbranschens behov av kvalificerad personal, säger MaskinLeverantörernas vd Lina Hallman.

Ansökan är öppen fram till 28 augusti.

Läs mer www.servicetekniker.se

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

Kommentera