Världens högsta vindkraftstorn i trä byggs på skaraslätten

Ett 105 meter högt vindkraftstorn - världens högsta i trä - byggs nu av det svenska träteknologiföretaget Modvion. Tornet blir företagets första kommersiella vindkraftstorn.

Trä gör det möjligt att bygga högre till lägre kostnad, menar Modvion. Högre upp blåser det också jämnare, vilket gör tornet mer effektivt. Foto: Modvion

– Det här är början på en ny grön industri. Genom att ta till vara nordiska råvaror och svensk teknologi kan vi erbjuda klimatneutral vindkraft till en växande global marknad, säger Otto Lundman, vd på Modvion, i ett pressmeddelande.

Vindkraftstornet utrustas med en turbin på 2 megawatt från den ledande danska tillverkaren av vindkraftverk Vestas, som också är aktieägare i Modvion sedan 2021. Det blir första gången Modvions torn uppförs med en turbin från Vestas och tornet får inklusive bladen totalhöjden 150 meter. Vindkraftverket planeras att tas i drift innan årets slut.

Just nu tillverkas de sista trämodulerna i Modvions fabrik i Göteborg som invigdes i fjol. Modulerna monteras sedan ihop fyra och fyra till totalt sju sektioner som utgör det färdiga tornet. Arbete på platsen påbörjades tidigare i år med att anlägga fundamenten och nu levereras moduler till byggplatsen.

– Vi är oerhört glada över att det här projektet blir verklighet. Vi kommer att stötta Modvions strategi för att växa och arbeta med dem för att leverera trätorn till den växande vindturbinsmarknaden, säger Todd O’Neill, vd på Vestas Ventures.

En av de 28 sektionerna som krävs för att sätta ihop det 105 meter höga tornet. Foto: Modvion

Tornet är den del av vindkraftverket som vanligtvis orsakar de största koldioxidutsläppen. Genom att använda trätorn minskar utsläppen från tillverkningen dramatiskt, samtidigt som materialet i sig lagrar kol. Resultatet är ett koldioxidnegativt torn som binder mer kol än vad som släpps ut under produktionen.

Modulerna är tillverkade av en typ av laminerat trä (LVL), som är starkare i förhållande till sin vikt än de ståltyper som används för vindkraftstorn. Modulkonstruktionen möjliggör enkel transport på vanliga vägar, utan behov av långa tillståndsförfaranden. Teknologin möjliggör höga och kostnadseffektiva torn jämfört med traditionella torn i stål. 

– Trä gör det möjligt att bygga högre till lägre kostnad, och eftersom det blåser starkare och mer stabilt högre upp blir vindkraften mer effektiv. Högre torn ger alltså mer el från varje tillstånd att bygga vindkraft, säger Otto Lundman.

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 augusti 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste