Copture - På frammarsch i skogen

I det nordiska drönarnätverket Coptures nätverk finns i dag över 50 drönarpiloter och tolkare registrerade som tillsammans fotograferar och tolkar tiotusentals hektar skog per år.

 

Skogsbolagen äger ofta tusentals hektar med skog, vilket kan göra det svårt att hålla ordning och bra koll på all mark. Här syns det hur det kan se ut om man inte hunnit ta bort sina toppbrott eller vindfällen, då växer sig stammen med granbarkborrar stark och angriper snabbt även stående träd. Foto: Copture


Copture är ett drönarföretag som tillhandahåller tjänsten datainhämtning. För tillfället hjälper de i huvudsak större skogsbolag och skogsägare med inventering av skog som bolaget eller skogsägaren vill ha inventerad ifrån ovan. Genom att analysera skogen ovanifrån med jämna mellanrum kan man hela tiden hålla sig uppdaterad och förebygga många omfattande skogsskador och även spara mängder med tid.

– Just nu håller vi i huvudsak på med skadeinventering av skog i industriell skala åt större bolag eller personer med stora mängder skog eftersom vi där blir mycket effektiva med många hektar på samma plats. Med drönare och vår teknik kan vi inventera avsevärda mängder skog på en dag. Vi får med oss stora mängder högupplösta bilder som vi tolkar och skickar över till kunden i det formatet som önskas.

Copture erbjuder många olika format på sitt bildmaterial, vissa kunder vill ha alla bilder sammansatta till en stor bild över hela fastigheten för att enkelt kunna zooma in och kolla hur fastigheten ser ut på varje specifikt ställe. Andra vill ha bilderna AI-tolkade, alltså att datorn själv tolkar och markerar avvikelser i bilden exempelvis toppbrott, vindfälle eller granbarkborreangrepp.

– Från att alla bilder tagits till att de blivit sammansatta och tolkade av antingen vår personal eller skogsbolagets egen kan bolagets skogspersonal vara i skogen efter bara någon dag och åtgärda avvikelserna. Genom att vi skannat av skiftet med våra drönare så vet man redan innan exakt vart avvikelser förekommit och kan på så vis snabbt vara på plats och åtgärda toppbrott, vindfällen eller granbarkborreangrepp i ett tidigt stadie, tidigt på säsongen.
 

Snabbt lyfter den från marken och försvinner bort över skogen där den ska utföra sitt jobb.Foto: Valdemar Jensen

Sluta inte gå i skogen

Joakim vill vara tydlig med att drönaren inte kommer kunna göra all inventering men den är ett extremt bra och effektivt verktyg för alla skogsägare och skogsbolag som har lite större mängder skog som tar långt tid att se över till fots.

– Att inventera skog på marknivå kommer aldrig att ersättas helt med drönarkörning. Man kommer behöva gå ut i skogen och titta men man kan effektivisera sin inventeringspromenad genom att först skanna av området ovanifrån och på så vis snabbt få reda på vilka områden av ens skog som man kanske behöver titta närmre på till fots.

När skogsbolagen får in sina tolkade bilder från Copture kan de snabbt se om det är något skifte som är värre drabbat än något annat och var på skiftet åtgärder krävs.

– Skogsbolagen kan genom våra bilder sköta sin skog effektivare, och minimera riskerna för granbarkborreangrepp efter att Coptures piloter varit på plats och snabbt och effektivt kört över skiftet. På en rekorddag hinner Coptures pilotstyrka flyga över stora mängder skog, rekordet är ungefär 3000 hektar. Bara några dagar efter att vi har analyserat alla bilder kan någon vara på plats och röja undan vindfällen, toppbrott eller granbarkborreangripen skog.
 

Joakim Näzell är grundare av Copture, han byggde sin första drönare innan de fanns färdiga att köpa, redan 2008. 
– Under åren har jag på ett eller annat sätt jobbat med drönare men det är först nu, de senaste 4–5 åren som man verkligen kunnat använda den fantastiska tekniken och få lönsamhet i drönarkörning, säger Joakim. Foto: Valdemar Jensen

Anställda

I Coptures nätverk finns i dag över 50 piloter och tolkare som inventerar skog på uppdrag av Coptures kunder.

– Jag började flyga drönare 2013 och har sedan dess haft det som ett stort intresse. Tidigare har jag jobbat som kock i 35 år men valde för några år sedan att byta bransch helt och nu står jag här i de värmländska skogarna och inventerar skog med mina drönare. För tillfället jobbar jag enbart med drönarflygning, åt Copture, hemvärnet och ett företag som heter drönartjänst, det är fantastiskt kul med drönare och att vara i skogen, jag ångrar inte mitt beslut om att byta bransch, säger Niklas Lohm, drönarpilot på Copture från Stockholm.

När Skogsaktuellt besökte Niklas och hans kollegor i skogen inventerade de skog som drabbats hårt av toppbrott efter den tunga snön som vilat på träden långt norrut i Värmland. Drönarna som de kör med är helt datastyrda och programmerade för att köra över ett skifte på ett speciellt sätt. Man trycker på start, drönaren lyfter och åker i väg till skiftet och börjar köra fram och tillbaka över skiftet samtidigt som den tar massa bilder. Dock är det viktigt att alltid ha koll och eventuellt ingripa vid problem.

För att kunna använda tekniken på ett effektivt sätt krävs oftast bra täckning ute i skogen. Det har Niklas kollega Karl Leino löst genom att montera ett 4G-modem i sin skåpbil som de båda piloterna kopplar upp sig till.

– För att drönaren ska kunna följa markens konturer så måste vi ha internet för att få tillgång till markens höjdkurvor. Med mitt 4G modem blir man aldrig begränsad, man kan köra i princip vart som helst. Nu kör både jag och Niklas i samma område och använder mitt internet, vilket gör oss mycket effektiva. När dagen är slut kommer vi båda hem med 30 GB bilder som ska laddas över till Copture, säger Karl Leino, drönarpilot på Copture, från Sunne.

Niklas Lohm från Stockholm kör bil till Värmland och stannar över några dagar ibland när det utlovas bra väder och kör massa drönare. Foto: Valdemar Jensen

Driven personal

Joakim pratar mycket om alla de piloter som jobbar för Copture och hur viktigt det är att man är självgående och gillar att flyga drönare.

– De flesta drönarpiloterna är inte skogligt utbildade men samtliga är mycket intresserade och nördiga i sina drönare och tekniken, det är det viktigaste. Piloterna ska inte analysera bilderna, det har vi skogligt utbildad personal till. Piloterna ska vara i skogen och köra sina drönare som de tycker är det absolut roligaste, bara flyga och flyga. När man jobbar med det man gillar så märker i alla fall jag att man gör ett bättre jobb och hittar nya lösningar, säger Joakim och fortsätter:

– Tittar vi på Karl och Niklas som själva byggt ut sin utrustning för att kunna ladda sina batterier under dagen, installerat ett 4G modem och har stenkoll på utrustningen så blir både Copture och piloterna bättre. Att ha rätt personer på rätt plats som älskar att göra sitt jobb och själva hittar lösningar för att kunna göra det ännu bättre är en förutsättning för att lyckas, säger Joakim.

Karl Leino har länge kört drönare, men tidigare bara mest på fritiden. Nu jobbar han så mycket han hinner åt Copture samtidigt som han jobbar på ett annat företag i Sunne. Foto: Valdemar Jensen

Mål om 100 000 hektar

Under 2022 inventerade Coptures drönarpiloter 24 000 hektar skog i Sverige. Under 2023 är Joakims mål att nå 100 000 hektar.

– I dag är vi över 50 piloter som flyger i mån av tid, under 2023 har vi redan börjat fylla på vårt nätverk med fler piloter som vill köra och målet är att i slutet på året vara 100 piloter som tillsammans inventerat 100 000 hektar skog.

 

Niklas har byggt en egen liten laddstation i bakluckan på bilen för att kunna ladda drönarbatterierna även under dagen. Foto: Valdemar Jensen

 

Om man som skogsägare är intresserad av att införskaffa sig en egen drönare och lära sig köra för att kolla på sin egen skog kan det vara bra att prata med någon eller några som har lite koll i ämnet. Foto: Valdemar Jensen

 

Tekniken fungerar snarlikt illustrationen. Drönaren vet redan när den lyfter vart den ska åka och hur den ska åka över det aktuella skiftet. Tillbaka kommer den med massa värdefulla bilder som sedan analyseras och tolkas av Coptures tolkare. Grafik: Malin Strandli

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste