Miljöexperten: Utsläppen flyttar utomlands

Användandet av biobränslen ökar koldioxidutsläppen utanför EU. Det menar Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers, som tycker att reduktionsplikten borde tas bort helt för personbilar.

Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers menar att biodrivmedel skapar utsläpp utomlands i form av ökad avskogning. Foto: Mostphotos

Han är en av forskarna som nyligen publicerat en artikel i ämnet i tidskriften Nature och berättar mer i en intervju med Sveriges Radio.

Stefan tycker att regeringens besked om att sänka inblandningen till EU:s miniminivå är rätt beslut, även om det görs av fel anledningar.

Satsa på el

Han tycker samtidigt att regeringen borde satsa mer på elbilar och vindkraft. Stefan menar att det finns en plats för biobränslen i transportsektorn där det är svårt att elektrificera, som sjöfart och flyg. Men inte till personbilar, som han menar kommer bli eldrivna.

Stefan tycker att biobränslen är fel väg att gå.

– Ju mer mark vi använder för bioenergi desto mindre plats blir det för biologisk mångfald och desto mindre kolinlagring blir det.

Ökad avskogning

När man använder marken till bioenergi så minskar man inte utsläppen utan flyttar dem bara utomlands tycker Stefan.

– Sverige minskar utsläppen från transportsektorn genom att använda biodrivmedel men de utsläppen kommer ske någon annanstans i världen i form av ökad avskogning, säger han.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste