Nyutvecklat system för enklare kvistning

Ett nytt intelligent system för styrning av kvistknivarnas tryck i realtid för att få en optimal längd- och diametermätning med så låg friktion som möjligt. Systemet heter IHC (Intelligent Harvester Head Control) och ska underlätta avverkning och förbättra kvaliteten på̊ virket.

IHC – Intelligent styrning av skördaraggregat är en egenskap som John Deere ständigt utvecklar. Optionen finns tillgänglig för John Deere skördaraggregat H212 och H423. Foto: John Deere

Att justera kvistknivarnas tryck rätt är en grundläggande förutsättning för att skördaraggregatet ska fungera bra och noggrant. Fastställandet av korrekta värden grundar sig på många variabler, såsom trädets storlek, trädslag och hur grova kvistarna är. Med det nya systemet IHC ska behovet av att justera knivtrycken minska betydligt, vilket underlättar arbetet för föraren, skriver John Deere i ett pressmeddelande.

I John Deeres TimberMatic-styrsystem har man definierat de trädslagsspecifika grundinställningarna på vilka kvistknivarnas tryck grundar sig. Givaren i skördaraggregatets övre kvistkniv mäter kontinuerligt den kraft trädet pressas med och IHC-systemet justerar därefter trycket vid behov inom de angivna gränserna. På så sätt är knivtrycket tillräckligt men inte för högt, varvid kvaliteten på både virket och mätningen hålls på en hög nivå.

Mer användarvänligt

Tack vare den nya innovationen behöver föraren inte justera knivtrycket när trädets egenskaper förändras, IHC justerar själv trycket vid behov.

Vid sidan av användarvänligheten förbättrar IHC även produktiviteten, menar John Deere. När knivarnas tryck är korrekt håller aggregatet rätt matningshastighet och trädets ytskikt oskadat samt bränsleförbrukningen lägre. Mer av den energirika barken stannar kvar på trädet och kan utnyttjas som energi. Rätt inställning av trycket förbättrar också skördaraggregatets hållbarhet.

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 april 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste