Medlemmar får utdelning

När Landshypotek Ekonomisk Förening höll sin årliga föreningsstämma den 20 april, beslutades det att 180 miljoner kronor skulle delas ut till medlemmarna.

180 miljoner kronor delas ut till Landshypotek banks medlemmar i elva regioner. Foto: Mostphotos

Det är en historiskt hög utdelning jämfört med föregående års 157 miljoner kronor. Utbetalningen till medlemmarna, som är kunder som lånar till jord- och skogsbruksfastigheter från Landshypotek Bank, sker i slutet av april och motsvarar 9 procent av varje medlemsinsats i Landshypotek.

Landshypotek Bank hade ett starkt rörelseresultat under året och avsatte 197 (172) miljoner kronor av 2022 års vinst i koncernbidrag till Landshypotek Ekonomisk Förening, skriver Landshypotek Bank i ett pressmeddelande.

– Den historiskt stora utdelningen är en bekräftelse på styrkan i vår banks strategi för tillväxt. Vi gör finansiellt det främsta året någonsin i vår bank och vi som ägare föreslår vår största utdelning någonsin. Vi har stärkt positionen som den ledande banken för jord- och skogsägare, attraherat allt fler villaägare och välkomnat många nya sparkunder genom ökad synlighet och konkurrenskraftiga villkor på en stundtals orolig och oförutsägbar marknad. Utdelningen är verkligen ett styrkebesked för vår strategi och vår cirkulära modell som är unik på svensk bankmarknad, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening.

Cirkulär modell

Landshypoteks utdelning är en del av en cirkulär ekonomi, där kunderna står för en egen insats och får del av vinsten, och unik på marknaden.

Landshypotek Bank ägs av de cirka 35 500 kunderna över hela Sverige som lånar till jord- och skogsbruksfastigheter. Med lånet från Landshypotek Bank blir kunden också medlem i den ekonomiska förening som äger banken. Utifrån medlemmens insats i föreningen och det resultat som banken gör får medlemmen sedan en utdelning. Medlemmarnas totala insatser i egna kapitalet uppgår till cirka 2 miljarder kronor. De senaste tio åren har Landshypotek Ekonomisk Förening totalt delat ut 1,5 miljarder kronor till medlemmarna.

Källa: Landshypotek

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 april 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste