Debatt: EUs restaureringslag är ett hot mot det skånska skogsbruket
EU:s restaureringslag, Nature Restoration Law, är i sin nuvarande form ett hot mot det skånska och svenska skogsbruket. Skogsproduktionen vi har i Sverige tar stor hänsyn till miljön och den biologiska mångfalden samtidigt som skogsbruket även är en ryggrad i många av landets mellanbygder. Just nu saknas konsekvensanalyser för jord- och skogsbruket, men det är även sannolikt att andra regelverk kommer att ta stryk om lagförslaget blir verklighet.
För att förstå hur landsbygden ser ut idag måste vi se tillbaka i tiden. Jordbruksmark som blivit skogsmark är en konsekvens av myndighets- och politiska beslut. Strukturomvandlingen av jordbrukspolitiken har lett till beskogning av jordbruksmark. Skogspolitiken har varit ivrigt påhejad av industrifackföreningar men även övriga samhället och har sedan 60-talet till 90-talet hårt prioriterat skogsproduktion i stället för åker och beten i mellanbygd. Den befarade virkessvackan skulle jämnas ut med hjälp av skogsvårdslagens paragrafer, som innebar att lågproducerande jordbruksmark skulle ersättas med högproduktiv barrskog.
Om lagen blir verklighet kommer följande hända i Osby kommun. 5 000 hektar mark omvandlas från skogsmark till betesmark. Detta skulle motsvara ca 12 procent av kommunens skogsmark. Ytterligare 35 000 kubikmeter produktionsbortfall årligen och därmed en avsevärt minskad koldioxidinlagring. Men även 1 500 000 kubikmeter virke, som motsvarar två procent av hela Sveriges årliga avverkning, skulle avverkas på kort tid. För att förstå omfattningen av detta kan dessa siffror likställas med konsekvenserna av stormen Gudruns härjningar 2005 i kommunen. Men man ska också vara medveten om att detta är i strid med internationella avskogningsregler och dessa avverkade volymer inte får lov att sättas på marknaden med nuvarande regler.
Avskogningsförordningen innebär att den som säljer produkter inom EU, eller exporterar från EU, ska kunna visa att det har skett utan att mark avskogats eller att produktionen givit upphov till utarmning av skogar. I praktiken innebär den nya lagstiftningen att den som säljer produkter inom EU, eller exporterar från EU, ska kunna visa att det har skett utan att mark avskogats eller att produktionen givit upphov till utarmning av skogar – oavsett var i världen produktionen skett.
Man ska vara medveten om att Världsnaturfonden (WWF) varit en hårt drivande aktör i avskogningsförordningen och nu driver WWFs representanter ett upprop där man uppmanar till avskogning. LRFs kommungrupp i Osby är inte negativa till varken restaurering, miljön eller främjade av biologisk mångfald. Tvärtom, vi värnar om dem och jobbar redan mycket med detta. Däremot måste dessa restaureringslagar ske till hänsyn för nationella och lokala förutsättningar.
Som det ser ut just nu går EU:s regler emot de svenska förutsättningarna och vi måste ställa oss följande frågor. Hur ska detta finansieras när vi inte får sätta de betande nötkreaturen eller virket på marknaden? Var ska vi skaffa vinterfoder till alla dessa betesdjur som behövs?
Anders Edbro
Ordförande LRFs kommungrupp i Osby