Utmanande tider för Eco Log men nu vänder det

Eco Log har haft en turbulent vinter där man i november 2022 valde att ansöka om en företagsrekonstruktion hos Hälsinglands tingsrätt. I december kom investeringsbolaget Lazarus in och säkrade upp bolaget som nu är på väg åt rätt håll igen, menar Daniel Bonna, vd på Eco Log.

 

Hälsinglands tingsrätt har torsdagen 16/3 fastställt den rekonstruktionsplan med skulduppgörelse som rekonstruktören förordat. Det innebär att företaget inom kort förväntas utträda ur rekonstruktionen, skriver Hälsinglands tingsrätt. Foto: Valdemar Jensen


Daniel Bonna tog över rollen som vd för Eco Log i slutet på december efter tidigare vd, Niklas Jonsson. Daniel Bonna kommer ursprungligen från investeringsbolaget Lazarus som är specialiserade på att vända utvecklingen för bolag som befinner sig i utsatta situationer. Eco Log befann sig i en mycket utsatt situation i höstas, vilket gjorde att man sökte om en rekonstruktion för bolaget. Investeringsbolaget Lazarus bestämde sig då för att investera i Eco Log och rädda skogsmaskinstillverkaren.

– Lazarus är en långsiktig ägare som kommer vårda och utveckla Eco Log på ett väldigt långsiktigt sätt tillsammans med Eco Logs ägare som finns kvar i bolaget, säger Daniel Bonna, vd för Eco Log. Foto: Eco Log

 

Hur kan de ha gått så långt att en rekonstruktion behövts?

– Under hösten accelererade de problem som Eco Log haft under hela 2022 med störningar i komponenttillförsel och de globala försörjningskedjorna som jag tror andra tillverkare säkert också har märkt av. I Eco Logs produktion gick de för långt när vissa kritiska komponenter inte kom in, vilket resulterade i en likviditetskris, säger Daniel.

I december trädde Lazarus fram som investerare efter att de granskat Eco Log och sett att det fanns en sund kärnaffär värd att rädda, vilket de också gjorde när de köpte majoritetsandelar i bolaget.

– Lazarus såg en fantastisk produkt som är och har varit mycket efterfrågad av kunder. Eco Log har under en tid haft tuffa utmaningar men nu ser vi en stor möjlighet att bygga ett sunt och starkt Eco Log igen, säger Daniel.

Vilka komponenter är det i huvudsak som saknats?

– Överlag är det ingen specifik komponent som saknats mer än någon annan, det har varit olika komponenter vid olika tillfällen. Vi bedriver en väldigt kapitalintensiv verksamhet där vi binder mycket kapital i våra maskiner innan vi kan leverera dem till kund. Även om en maskin är 80 procent färdig så kan vi inte leverera den till kund, vilket har gjort att många halvfärdiga maskiner blivit stående i väntan på komponenter. Nu jobbar vi väldigt nära våra leverantörer för att säkra tillförseln framgent, säger Daniel.

Kan man teckna order på en ny maskin i dagsläget?

Självklart kan man det. Vi har en orderstock som sträcker sig långt över halva året som vi nu jobbar med att beta av. Det känns fantastiskt kul att kunderna fortsatt ser ett stort värde i att köpa en Eco Log maskin. Att kunderna fortsatt visar intresse för våra maskiner bekräftar Lazarus tes om att detta är ett långsiktigt bra bolag som har hamnat lite snett men är på väg uppåt igen, säger Daniel.

Hur ser komponenttillförseln ut i dag, kan Eco Log lova sina kunder ett leveransdatum för deras maskin?

– Vi arbetar både nära leverantörer och kunder för att säkerställa leveranser. Det innebär konkret att vi planerar om tillverkning och för en dialog med några få kunder som riskerar att få sin maskin senare än ursprungligt planerat. Vi lyckas också hitta lösningar på det genom att erbjuda alternativ. På det stora hela har leveranserna till våra förväntansfyllda kunder flutit på väldigt väl.

Har Eco Log behövt varsla personal?

– Nej, vi har inte lagt ut något varsel, vi tittar i stället på hur vi kan jobba smartare tillsammans. Jag ser att det finns mycket kompetens och mycket stolthet över att jobba med Eco Log, vilket vi vill ta vara på i allra högsta grad, säger Daniel.

Hur länge kommer företags­rekonstruktionen pågå?

– Vi är påväg ur rekonstruktionen nu, vilket är ett väldigt styrkebesked för oss. Vi kommer vara på en betydligt bättre plats än vart vi var i vintras. Det är framför allt tack vare ett väldigt fint partnerskap med våra leverantörer som denna rekonstruktion gått relativt smidigt. Nu har vi byggt en grund för att bli riktigt konkurrenskraftiga under en längre tid framöver.

Framtidstänk?

– Vår plan nu är framför allt att få upp produktionskapaciteten igen, vilket är den stora utmaningen. Detta kommer vi göra mer kontrollerat än tidigare för att inte stöta på problem längs vägen. På längre sikt ser vi ett väldigt välmående Eco Log som fortsätter ta hand om och serva våra kunders maskiner genom hela livslängden. Även lyssna noga på våra kunder för att också kunna utveckla våra maskiner efter kundernas önskemål.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste