Kubikfabriksduon har börjat producera i de svenska skogarna

Anderssons Skogs AB är först ut i Sverige med Ponsses högkapacitetsduo, skotaren Ponsse Mammoth och skördaren Ponsse Scorpion Giant. I 19 år har företaget kört Ponsse och är nu inne på sin 22:a maskin från leverantören.

 

Ibland kan det vara smidigt att få en förlängd arm på 10 meter när man inte når riktigt hela vägen. Foto: Valdemar Jensen


Det är först på Ponsses verkstad i Kil, Värmland, i samband med en maskinvisning som Skogsaktuellt stöter på entreprenören Tomas Andersson tillsammans med Ponsses personal, andra lokala entreprenörer och maskinintresserade människor från närområdet. Alla är där för att kolla på och provsitta den nylevererade skotaren, Ponsse Mammoth.

Två veckor senare hälsar Skogsaktuellt på Tomas och Anderssons Skogs AB på ett hygge långt in i skogen utanför Kil där den nya Ponsse Mammoth skotar timmer efter skördaren Ponsse Scorpion Giant.

– Skördaren med Ponsses nya skördaraggregat H8 Active Speed fick vi redan i december 2021, ett halvår innan ekipaget presenterades våren 2022 och varit mycket nöjda med. Nu är vi extra glada över att skotaren äntligen anlänt. Än har vi inte testat den i mer än två veckor men hittills är vi nöjda med hur Ponsse utvecklat denna maskin, säger Tomas Andersson som driver Anderssons Skogs AB.
 

Det är rejäla, vissa över 100 år gamla granar som Scorpion Giant tuggar och kapar. 
– Det blir några kubik gran i timmen när de är såhär grova, säger Tomas nöjt och skrattar.

Ergonomiska och produktiva

När Ponsse i maj 2022 presenterade sin nya skördare Ponsse Scorpion Giant med Ponsse H8 aggregatet och skotaren Ponsse Mammoth var det med beskrivningen ”Ökad produktivitet inom hållbar avverkning med stor hänsyn till kundernas behov, gällande ergonomi och produktivitet”. Tomas menar att beskrivningen stämmer bra överens med hur maskinerna fungerar och presterar i verkligheten.

– Scorpion Giant är en efterföljare på den vanliga Scorpionen fast den har fått några ”stormaskinsförbättringar” som märks av. Framför allt märks det att maskinen har fått sig en rejäl uppgradering av drivlinan som gör att den kan klättra och ta sig fram nästan obehindrat i all terräng, den är suverän i branta, kuperade sluttningar. Det sitter även en större och rejälare kran monterad på hytten. Att ha kranen monterad på hytten ger mig en oslagbar sikt över mitt arbete, vilket gör att jag kan arbeta effektivare, mer ergonomiskt och nästan halvera åtgången på sågkedjor eftersom jag hela tiden har god uppsikt över sågen. Visst kan det bli lite stötigt att ha kranen på hytten ibland men det spelar ingen roll när sikten blir så pass mycket bättre, säger Tomas och fortsätter berätta om skördarens aggregat:

– Jag fick testa det nya skördaraggregatet H8 Active Speed innan det lanserades och efter det köpte jag ett. Det märks att Ponsse tänkt till under utvecklingen av nya H8. Sågenheten och såglådan har byggts om för att kunna fälla grövre skog och för att utesluta snöpackning i lådan. Aggregatets konstruktion bygger på ett djupare ”bröst” vilket gör att trädet hamnar djupare in och kan nypas åt lättare, även fast det är mycket grovt. Slangar finns det väldigt få av, vilket också är positivt. Den nya funktionen Active Speed gör arbetet mycket effektivt genom att matarhastigheten ställs in automatiskt efter diametermätningen vid varje kap som sågen gör. På de smalare stockarna matar det snabbare och på de tjocka långsammare. Ett suveränt skördaraggregat som lämpar sig perfekt för oss.

Ponsse Mammoth tar nu över tronen som Ponsses största skotare före Elephant King. Med lastkapacitet på 25 ton får den med sig ordentliga lass virke varje vända. Skotarföraren Robin Persson har jobbat hos Anderssons Skogs i elva år och berättar om sina två veckor i Mammothen.

– Det som jag främst märker av är den nya drivlinan som Mammoth fått, helt steglös CVT transmission som gör körningen mycket mjuk och lättsam. Den nya hyttfjädringen är något jag gillar lite extra och maskinens dubbla hydraulpumpar som ger ett jämnare flöde. Något jag saknar från skotaren jag körde innan är funktionen Active Frame som alltid jobbar för att hålla hytten horisontell, annars är det en skotare som jag trivs mycket bra i, säger Robin.
 

Skördaraggregatet H8 är enligt Tomas ett komplett aggregat för slutavverkning i både grov och lite tunnare skog.

Ponsse i 19 år

Tomas berättar att Anderssons Skogs köpte sin första Ponsse 2004. Egentligen av en ren slump men mest på grund av tiometerskranen som Ponsse var ensamma om på den tiden.

– Sedan vår första Ponsse 2004 har vi haft totalt 22 maskiner från dem. I dag har vi fem maskiner och är sex maskinförare i företaget. Maskinerna vi har i dag är en Komatsu 951 skördare, två Elephant King skotare från Ponsse, en Scorpion Giant skördare från Ponsse och skotaren Mammoth från Ponsse, säger Tomas.

Vem bestämmer vilka maskiner ni ska ha i företaget?

– De anställda får såklart välja en annan maskin än Ponsse om de vill men då ska det vara en likvärdig service som vi får av både Ponsse och Komatsu. Oavsett vilken maskin man än väljer så kommer man alltid behöva skruva, vilket betyder att servicen bakom är mycket viktig. Jag ser därför ingen anledning till att byta eftersom vi är nöjda med Ponsses maskiner och har nära kontakt med Ponsse som ofta är snabbt på plats. En annan fördel med att ha maskiner från samma leverantör är att alla anställda kan köra alla maskiner lika bra, säger Tomas.

Har du planer på att utöka verksamheten?

– Just nu har jag inga planer på det, jag tycker det räcker med fem maskiner och sex anställda. Jag vill som chef inte hamna vid datorn i kontoret mer än vad jag redan gör. Jag vill vara i skogen och köra min egen skogsmaskin, pappersjobb får någon annan gärna göra, skrattar Tomas.
 

Ponsse Mammoth liknar sin lillebror Elephant King men det finns en hel del skillnader som gömmer sig under skalet. 

Ponsses ord om Mammoth

Under uppvisningen av Mammoth i verkstaden i Kil stöter Skogsaktuellt även på Jonas Sundin, marknadsansvarig för Ponsse i Sverige, Norge och Danmark som berättar mer i detalj kring utvecklingen av Mammoth skotaren.

– Egentligen skiljer sig Mammoth ganska mycket från vår näst största skotare Elephant King. De båda skotarna har likadan hytt, kran (10 meter med kranspetsstyrning) och motor (Mercedes sexcylindrig på 286 hästar) men sen finns det många skillnader mellan de olika modellerna , säger Jonas och fortsätter:

– Mammoth lastar 25 ton i stället för 20, den har fått en 34 centimeter längre bakboggi mot den främre, ett större lastrede, nyutvecklat hyttfjädringssystem, en ny CVT transmission i stället för hydrostat, vilket gör driften steglös, starkare och minskar bränsleförbrukningen avsevärt. På CVT transmissionen sitter två 112 kubiks Kawasaki hydraulpumpar, i stället för en på 190 kubik, vilket gör maskinen mer exakt och starkare.

Varför bygger Ponsse en ännu större skotare när det pratas så mycket om körskador och markpackning?

– Det kan såklart tänkas lite märkligt men det finns många fördelar med att kunna lasta 25 ton i stället för ”bara” 20. Ofta kan skotningsavstånden vara långa, får man med sig mer i varje lass slipper man flera vändor och minskar så även bränsleförbrukningen. Dessutom är bakboggin förlängd, vilket minskar marktrycket när banden sitter på och fördelar vikten på en större yta. Sen finns alltid möjligheten att inte maximera lasten för att passera svaga partier, för att sedan lasta fullt under längre basvägskörning, säger Jonas.

 

Lastredet på Mammoth är större än på lillebror Elephant King, vilket gör att man skotar ut allt virke på färre vändor. 

 

Tomas Andersson, till höger, driver i dag Anderssons Skogs AB tillsammans med sin far som började köra skogsmaskin 1984.
– Jag har jobbat åt Tomas i elva år och trivs mycket bra här, kanske lite extra bra i den nya skotaren, säger Robin Persson.

 

– Denna Mammoth är nummer 4 i Sverige och fler är på väg, säger Jonas Sundin.

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste