Uppstart för världens största kraftliner-maskin

Pappersprodukten kraftliner som används i wellpapp har nu börjat tillverkas av SCA i deras nya maskin på deras anläggning i västerbottniska Obbola.

Sammantaget är det ett industriprojekt på 7,5 miljarder kronor som blivit klart före tidsplan och inom budget som kraftigt ökar möjligheterna att producera förpackningsmaterial som kan ersätta plast. Foto: SCA

Investeringsprojektet ”Expansion Obbola” har haft en totalbudget på 7,5 miljarder kronor. Den nya kraftlinermaskinen är tillverkad av tyska Voith och är 250 meter lång. Av de 7,5 miljarder kronor som bygget kostat har SCA lagt 1 miljard på miljöförbättringar på anläggningen. Bland annat har en biobränsleeldad mesaugn med potential att fasa ut fossila drivmedel och spara 20 000 ton koldioxidutsläpp installerats på anläggningen.

– Det är en imponerande maskin och ett unikt projekt som trots det stökiga omvärldsläget, med pandemi, krig och inflation, kunnat genomföras snabbare än vår tidplan. Det är ett fint kvitto för projektorganisationen och all inblandad personal, säger Gustaf Nygren, fabrikschef för SCA Obbola, i ett pressmeddelande.

Gustaf Nygren tycker det är en imponerande maskin som tyska Voith har byggt. Han ser fram emot att börja procera mängder med miljövänligt förpackningsmaterial. Foto: SCA

När maskinen inom några år kör på full kapacitet räknar SCA med att 725 000 ton kraftliner kommer att produceras på maskinen per år.

– Vår förnybara kraftliner kommer kunna ersätta väldigt mycket plast och samtidigt stärka vår anläggnings konkurrenskraft på den globala marknaden. Vi räknar med en inkörningsperiod på cirka tre år innan vi 2026 kommer kunna köra med full kapacitet. Obbola kommer att vara en mycket effektiv och konkurrenskraftig anläggning med en produkt som har marknadens lägsta kolspår och kommer vara av största vikt för omställningen från oljebaserat förpackningsmaterial, säger Gustaf Nygren.

Kraftliner är en pappersprodukt som framför allt används för det yttre lagret av korrugerade kartonger (wellpapp). Foto: SCA

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste