Södras nya fabrik för korslimmat trä invigd

Södras nya fabrik för korslimmat trä på den svenska västkusten invigdes under förra veckan. Fabriken är en av Sveriges största och innebär en tiofaldig ökning av Södras produktionskapacitet.

Södras nya fabrik för korslimmat trä invigdes den 15 mars av Södras styrelseordförande Magnus Hall och Brittis Benzler, landshövding i Hallands län. Foto: Joel Dittmer

En nyckel i Södras koncernstrategi är en framtidsanpassad industristruktur som skapar ett ledande erbjudande till kunder och konsumenter. Med den nya fabriken för korslimmat trä breddar man marknaden för byggmaterialet samtidigt som man främjar hållbar byggnation och mer hållbara samhällen.

– I dag är ett stolt ögonblick för hela Södras organisation - tillsammans fortsätter medlemmar, medarbetare och kunder att bygga starkare värdekedjor som ger oss förutsättningar att möta samhällets krav på hållbara och innovativa produkter från familjeskogsbruken, säger Lotta Lyrå, vd Södra, i ett pressmeddelande.

Fabriken i Värö blir en Sveriges största fabriker för produktion av korslimmat trä med kapacitet att leverera stommaterial till drygt 4 000 bostäder varje år, en tiofaldig ökning av Södras produktionskapacitet jämfört med tidigare. Genom att satsa på produktion i Värö har Södra närhet till flera tillväxtregioner för korslimmat trä i Norden. Logistiskt sett når man även internationella marknader smidigt via hamnen i Varberg. Genom att använda den gröna energi som produceras vid Södras massabruk i Värö blir tillverkningen för korslimmat trä helt fossilfri.

Nya arbetstillfällen

Satsningen på den nya fabriken i Värö har inneburit att Södra rekryterat 90 nya medarbetare till företagets segment Building Systems, som ansvarar för produktion av korslimmat trä. Detta välkomnas av Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun, som gästade invigningen.

– En sådan här etablering betyder mycket för Varberg. Den ger många arbetstillfällen. Den ger också möjligheter att bygga hållbart och storskaligt i trä – både bostäder och lokaler. Även fabriken är mycket imponerande – med sin storlek, logistik och effektivitet, säger Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste