Historiskt stor utdelning

En utdelning på 180 miljoner kronor föreslås till Landshypotek Banks ägare, kunderna som lånar till jord- och skogsfastigheter.

Förslaget på utdelning presenteras på Landshypoteks stora medlemsmöten, årets Regionmöten, som arrangeras på elva platser runt om i landet. Utdelningsbeslutet tas på föreningsstämman den 20 april. Foto: Mostphotos  

Efter ett år med stor tillväxt och ett starkt resultat för 2022 föreslår styrelsen i Landshypotek Ekonomisk Förening att en historiskt stor utdelning på 180 miljoner kronor delas ut till deras medlemmar. Utdelningen motsvarar 9 procent på varje medlems ekonomiska insats i föreningen. Beslutet kommer att tas på ägarnas föreningsstämma den 20 april. Pengarna betalas därefter ut till jord- och skogsbrukarna under våren 2023, skriver Landshypotek i ett pressmeddelande.  

– Vi gör finansiellt det främsta året någonsin i vår bank och vi som ägare föreslås den främsta utdelningen någonsin. Utdelningsförslaget är verkligen ett styrkebesked för vår strategi och vår modell för medlemsutdelning, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening. 

Enligt Landshypotek är utdelningen ett resultat av att banken under det gångna året fortsatt sin tillväxtresa. Inom utlåningen till jord och skog förstärkte banken sin ledande position genom att växa snabbare än marknaden. På så vis har banken ökat sin marknadsandel.  

Om Landshypotek:

Landshypotek Bank ägs av närmare 35 500 kunder, som lånar till jord, skog och gårdar, organiserade som medlemmar i Landshypotek Ekonomisk Förening. Överskottet delas ut till medlemmarna som årlig utdelning och går på så sätt tillbaka till utvecklingen av det svenska lantbruket och investeringar på gårdar runt om i hela landet.  

Källa: Landshypotek 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste