Trävarupriserna stiger när utbudet minskar

Nu stiger priset på trävaror i Sverige efter det kraftiga prisfallet i höstas. Men prishöjningarna beror inte på en ökad efterfrågan utan på att utbudet minskat, menar Danske Bank.

Ryska varor har försvunnit från Europamarknaden. Samtidigt hårdnar kampen om skogsråvarorna när värmeverken jagar energived och pappersbruken kör för fullt. Foto: Fredrik Hjerling

Efter en mycket tung höst med trävarupriser i fritt fall ser nu sågverken försiktigt stigande priser. Under hela hösten i fjol lurpassade köparna på fortsatta prissänkningar och köpen tvärnitade. Till slut blev köparnas lager för låga och alla började köpa samtidigt, skriver Danske Bank i ett pressmeddelande.

– Mycket tyder på att trävarumarknaden nu har bottnat men vi tror inte på en klassisk konjunkturvändning med prisrally på sågat virke. Byggandet viker i stora delar av världen med en lägre efterfrågan som följd, säger Johan Freij, Senior Skogsexpert på Danske Bank Sverige.

Ryskt virke borta

Det minskade utbudet av trävaror beror på en rad olika faktorer, menar Danske Bank. Skador efter barkborrar har lett till en minskad tillgång på timmer i Kanada och i Centraleuropa, men den största orsaken är sannolikt Rysslands invasionskrig i Ukraina. Under 2021 var Ryssland världens näst största trävaruexportör strax efter Kanada, men enligt sågverken är det ryska virket nu borta från den europeiska marknaden. Cirka hälften av den tidigare ryska exporten på cirka 30 miljoner kubikmeter gick till Kina, men även där tycks ryska virke ha minskat.

Johan Freij, Senior Skogsexpert på Danske Bank Sverige. Foto: Danske Bank

– Vi ser signaler att Ryssland inte klarar av att försörja den kinesiska marknaden som köper alltmer trävaror från Europa. Det kan vara tillfälligt men ger ändå en signal att Ryssland har problem med logistikkedjan från avverkning till sågverk och frakt, säger Johan Freij.

Som vid tidigare lågprisperioder är det Egypten och Kina som räddar leveranserna av svenska trävaror och ger sågverken självförtroende att höja priserna när lagren minskar. Men det som verkligen sticker ut är USA-marknaden. Importen från Europa och Sverige har stärkts dramatiskt och under 2022 har USA etablerats som Sveriges viktigaste trävarumarknad efter Storbritannien.

Unik situation för skogsägarna

Ute i skogen har vi nu en helt unik situation för skogsägarna, menar Danske Bank. Under slutet av förra året visade merparten av sågverken röda siffror – men i stället för prissänkningar så höjdes timmerpriserna över hela landet. Det är kamp om stockarna i skogen från alla håll samtidigt som skogsägarna drar ned på avverkningen efter några goda år.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste